Udruga Sv. Antun na današnji dan slavi svoj 1. rođendan no to nije jedini razlog zbog kojeg smo ih posjetili, naime pisanica visoka 2,05 cm ponovno se vraća u Batrinu.

Dražen Grozdanović, predsjednik Udruge Sv.Vinko, posvetio je nekoliko minuta za razgovor o udruzi te planovima koji se provode oko Uskrsa.

Udruga je osnovana za potrebe sela jer sami miještani žele napraviti nešto kako bi si osigurali bolji život. Od akcija koje su proveli u posljednjih godinu dana važno je izdvojiti obnovu kapelice Sv. Antuna, izgradnju cintra oko crkve te uređenje centralnog parka u Batrini. Ime Davorina Lovrića koji je inicirao samu obnovu kapelice puno znači za udrugu jer ovaj zaljubljenik u Batrinu pomaže radu udruge doniranjem vlastitih sredstava bez kojih bi projekti bili puno teže ostvarivi. U Batrini djeluje nekoliko udruga no sve se one bave određenim segmentom društva kao što su nogomet, folkor, itd., a Udruga Sv. Antun je uspjela ujediniti sve udruge jer se u nadzornom odboru nalaze predstavnici drugih udruga. No da se mi vratimo i na razlog zbog kojeg smo počeli s ovom pričom. Udruga Sv. Antun je vlasnik velike uskrsne pisanice visoke 2,05 cm koja je oslikana u školi Naivnog slikarstva u Hlebinama i dio je projekta pisanica u srcu. Slične pisanice se nalaze diljem Hrvatske, ali i u nekim od europskih gradova kao što su: Vatikan, Brussels i Budimpešta što daje poseban ponos malom selu kao što je Batrina.

Pisanica je povod priči o Uskrsu 2011. u Batrini kada je pored pisanice napravljena jedna instalacija koja je privukla veliki broj mještana i prolaznika. Na sam Uskrs uslijedio je i uskršnji blagoslov djece prilikom čega je župnik blagoslovio 360 djece, a okupilo se preko 1000 ljudi što nije mali broj niti za velike gradove, a kamoli za ovako malo mjesto.

Ove godine se ponovno radujemo Uskrsu u Batrini sa novom postavkom koja će iznenaditi svojom ljepotom. Pisanica je trenutno izložena u centru „Super Nova“ u Slavonskom Brodu gdje čeka povratak u Batrinu. Pored pisanice će se nalaziti konj sa kolima koji je ručno izrađen od strane sumještana te razne dekoracije, a još jednom napominjemo kako su svi dijelovi postave ručno izrađeni. Osim ove prekrasne instalacije, članovi Udruge Sv. Antun prodavati će razne uskršnje ukrase jer se na taj način financira cijeli projekt.

Nedavno je udruga došla u koncesiju „Selske straže“, kućice u derutnom stanju koja je nekada služila svojoj svrsi iz samog naziva. „Selska straža“ datira iz 19. stoljeća, a jedna je od rijetkih koje se još mogu pronaći na našem području. Planira se restauracija već navedenog objekta da bi mogao zasjati u svoj svojoj ljepoti. U samo godinu dana udruga je provela hvale vrijedne akcije od kojih je bitno istaknuti promociju knjige dr. Antuna Lovrića, zatim u rujnu 2011. godine proslavu 115. obljetnice posvećenja batrinske crkve prilikom čega su se vodili starim crkvenim zapisima i na taj način proveli vjernu rekonstrukciju samog događaja. Nakon toga organizirali su batrinsku božićnu bajku koja je za cilj imala naučiti sumještane i mlade da Božić nisu samo trgovački centri i lijepo okićeni trgovi nego ljubav i druženje sa bližnjima.

Udruga trenutno broji više od 150 članova što je jako velik broj uzevši u obzir da cijelo mjesto prema zadnjem popisu stanovništva broji 1001 osobu. Na kraju se nameće pitanje ako su članovi udruge ovolike rezultate postigli u samo godinu dana, što možemo očekivati u budućnosti?

Autor: Marko Šimić

Komentari
Prethodni članakTaekwondo klub Vukovi Nova Gradiška postigao odlične rezultate
Sljedeći članakIvo Serdar – čovjek koji živi za galopski sport