Sve će se snimati kamerom koja će kroz vjetrobransko staklo vidjeti isto što vidi i vozač, a audio snimka bilježit će i sve izgovoreno

Hrvatski autoklub predstavio je projekt unaprjeđenja vozačkih ispita koji je zajednički projekt HAK-a i MUP-a, i provodi se od početka ove godine. Sada se vozački ispiti snimaju, audio i video, te se primjenjuju nova tehnološka rješenja.

“Ovakvim unapređenjem sustava provedbe vozačkih ispita možemo parirati i najrazvijenijim državama članicama Europske unije”, naglasio je dr. sc. Sinan Alispahić, pomoćnik glavnog tajnika HAK-a.

Od početka primjene novog načina polaganja ispita, od 4. siječnja do ponedjeljka, provedeno je 1947 ispita, a prolaznost kandidata bila je 54 posto. Ispit je prosječno trajao 33 minute, a maksimalno 58 minuta. Maksimalna brzina zabilježena uređajima na jednom ispitu bila je 119 km/h, podaci su od početka primjene novog načina polaganja vozačkih ispita.

Snimke ispita

Hrvatski autoklub, koji ove godine obilježava 115 godina svog uspješnog djelovanja, od 1. lipnja 1992. i do kraja 2020. proveo je ukupno oko 8 milijuna ispita, od kojih je oko 3 milijuna ispita iz predmeta Upravljanje vozilom, te je ukupno izdano 1,7 milijuna uvjerenja o položenom ispitu, što je ujedno i broj novih vozača.

Kad je, pak, riječ o novom sustavu vozačkih ispita, on ima više značajnih učinaka, a jedna od ključnih mogućnosti je ta da kandidati za vozače u slučaju negativnog ishoda ispita, ako ulože prigovor, mogu ostvariti uvid u snimke provedenih ispita.

Tekst u cijelosti možete pročitati OVDJE. 

Izvor: Jutarnji list
Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari
Prethodni članakPonovno otkriveni krivotvoreni PCR testovi, krivolov u Gornjim Bogićevcima
Sljedeći članakIzmjene zakona i propisa u primjeni od 1. siječnja 2021. koje će vas zanimati