Mladi okučanski sportaš Josip Crnković ušao je u povijest i upisao Okučane zlatnim slovima u povijest svjetskih borilačkih sportova.

Podsjetimo, prije 7 dana Josip Crnković je osvojio pojedinačno broncu u apsolutnoj kategoriji, a ekipno zlato, također u apsolutnoj kategoriji. Inače, reprezentacija Hrvatske je osvojila više od 20 medalja na Svjetskom prvenstvu i tako dokazala da je u samom vrhu svjetskog nanbudoa.

Okučanci su odlučili pripremiti veličanstven doček treneru Zlatku Redžiću, koji je bio jedan od sudacay Svjetskog prvenstva, te zlatnom Josipu Crnkoviću. Od Novske do Okučana, automobil su pratili naprijed i nazad članovi članovi Motokluba “Iohannites” Lipik. Nekoliko stotina mještana okupilo se kako bi pozdravili i čestitali, te zabilježili ovaj povijesni trenutak fotografiranjem s Josipom i Zlatkom. Dočekali su ih i članovi Gradske limene glazbe Nova Gradiška, te djevojke sa hrvatskim zastavama ispod kojih su prvaci prošli. Predstavnici Općine Okučani predali su im prigodne darove, te zahvalili na svemu što su učilini na ponos svih mještana.

“Emocije su prevelike, uzbuđen sam jer nisam očekivao da će ovoliko ljudi doći na doček, a doživljaji iz Španjolske su nezaboravni. U pitanju je jedno veliko životno iskustvo koje će biti prekretnica mog života. Sada idemo na još jače treninge, po još više medalja i uspjeha. Nitko nije očekivao da će se u ovako malom mjestu napraviti nešto kao što je ovo na svjetskoj razini, da ćemo imati uopće svjetskog prvaka”, kaže Crnković, koji ističe kako ga od malena privlače borilačke vještine, a i otac je nekada bio boksač. Trenutno pohađa Elektrotehničku i ekonomsku školu u Novoj Gradiški, a u slobodno vrijeme trči, biciklira i trenira nanbudo. Nakon srednje škole nada se upisati faks, ili Strojarski ili Kineziološki fakultet.

“Organizacija je bila na vrhunskom nivou, bilo je više od 200 sudionika iz nekoliko desetaka reprezentacija svijeta. Mi smo se intenzivno spremali na nekoliko lokacija, Marija Bistrica, Zagreb i Okučani. Nama je opcija bila 12 zemalja, a nakon što smo samo nakon prvog dana imali toliko medalja, bili smo presretni, jer u drugom danu smo tek trebali biti favoriti, jer smo krvavo radili za ovo. Na kraju smo osvojili više od 20 medalja, što je ušlo u povijest hrvatskog sporta. Mi ćemo se tek nakon nekoliko dana smiriti, jer ja sam u 4 dana u Španjolskoj spavao samo 2 dana, tek sada shvaćate što ste napravili, svjetski prvaci u ženskoj i muškoj kategoriji, pomeli smo konkurenciju. Što se tiče dočeka, nesvakidašnje i po prvi put u ovih 15 godina. Činjenica je da smo mi u zadnjih nekoliko godina na regionalni, državnim i međunarodnim natjecanjima osvojili više od 200 medalja i dosta pehara, nekada to ostane neprimjećeno, ali kada tada sve ispliva na površinu. Ovo radimo vrlo profesionalno, koliko god to nekome izgledao kao hobi”, kaže trener i predsjednik Nanbudo kluba “Slavonija” iz Okučana, Zlatko Redžić, koji kaže da se radi na tome da nanbudo postane olimpijski sport, jer je dosta popularan i atraktivan.

“Ovo je čisti primjer kako se radom, trudom, sa malo sredstava, ali velikim optimizmom može doći do pravog cilja. Općina Okučani ima sredstava onoliko koliko ima, sve udruge dijelimo sukladno potrebama, čak prošle godine Nanbudo klub je rekao da im ne trebaju noci, jer smo im prije dvije godine kupili 100 kvadrata tatamija za treninge”, rekao je načelnik Aca Vidaković koji je dodao kako su za proslavu Dana Općine imali sajam udruga, gdje su svi prilozi iši za putovanje Okučanaca na Svjetsko prvenstvo, a stizale su brojne donacije i s drugih strana.

 

Izvor: Soundset Brod, foto Nikola Knežević

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakU Starom Petrovom Selu prvi u Hrvatskoj proizvode ekološke sadnice oraha i lijeske / Foto
Sljedeći članakRazminiranje u Bobarama i Ivanovcu