Najnovije istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu „BMJ Nutrition Prevention & Health” pokazuje da pojedinci koji slijede biljnu prehranu imaju 73 % manju šansu za razvijanje umjerenih do teških simptoma bolesti COVID-19. Cilj studije, koja je uključivala 2884 zdravstvenih djelatnika iz Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske, Ujedinjenoga Kraljevstva i SAD-a, bio je istražiti povezanost načina prehrane i ozbiljnosti simptoma oboljelih od koronavirusa.
Među 568 pozitivnih slučajeva najbolje su prošli sudionici koji su bili na biljnoj prehrani, s čak 73 % manje šanse za razvijanje umjerenih i teških simptoma. U usporedbi s njima, oni koji prakticiraju prehranu bogatu bjelančevinama životinjskog podrijetla imali su gotovo četiri puta veću vjerojatnost da će doživjeti umjeren ili težak oblik bolesti COVID-19. Osobe na biljnoj prehrani konzumirale su više povrća, voća i biljnih bjelančevina poput mahunarki i orašastih plodova.
Autori ovog istraživanja objasnili su da takve namirnice opskrbljuju tijelo važnim vitaminima, mineralima i antioksidansima koji podržavaju naš imunosni sustav i smanjuju rizik od respiratornih infekcija. To nas ne treba iznenaditi jer ugledni nutricionist i znanstvenik, dr. Neal Barnard, napominje da su nutricionisti još 50-ih godina prošloga stoljeća utvrdili da biljna hrana sadrži obilje zdravih bjelančevina koje našem imunosnom sustavu pomažu u stvaranju antitijela, reguliraju šećer u krvi i metabolizam masti, a važni su i za stvaranje energije te izgradnju organizma i obnovu tkiva.
„Opasnost od koronavirusa i drugih bolesti smanjena je jer su biljne namirnice bogate antioksidansima i fitokemikalijama koji nas štite od različitih bolesti dok meso, jaja i mlijeko povećavaju stvaranje sluzi, što otežava rad bijelih krvnih stanica, koje štite organizam od štetnog djelovanja mikroorganizama.
Svakodnevnom konzumacijom biljnih namirnica gradimo snažan imunitet koji se lakše izbori s virusnim i bakterijskim infekcijama, a ujedno stvara otpornost organizma na bolesti”, kažu Prijatelji životinja.
Iz ove aktivne udruge, koja već 20 godina u Hrvatskoj promiče vegansku prehranu kao najsnažniji izvor preventivnog lijeka na planetu, navode da bi nas pandemija koronavirusa trebala još više potaknuti da postanemo vegani i svakodnevno konzumiramo proizvode biljnog podrijetla: „Time stvaramo jak imunitet koji nije podložan bolestima, a istodobno se sprječava nastanak novih, jačih virusa koji nastaju zbog uzgoja životinja za hranu. Pozivamo sve na uvrštavanje u prehranu što više neprerađene biljne hrane!”
Dodaju da, ako imamo gripu, prehladu ili bilo koju drugu sličnu bolest, raznovrsni veganski obroci i biljna jela odličan su izvor vitamina, minerala, antioksidansa i hranjivih tvari koji će nam pomoći u bržem ozdravljenju i oporavku. Od novih varijanti koronavirusa, osim primjenom svih drugih epidemioloških mjera, možemo se zaštititi i raznovrsnom veganskom prehranom.
Svi zainteresirani za više informacija, mnogo recepata ukusne hrane i vodič za lakši prelazak na veganstvo mogu se prijaviti na Vege izazov na www.veganopolis.net.