U Drežniku će se večeras održati tradicionalna folklorna manifestacija “Kolo na medanu”. Organizatori, članovi Kulturno umjetničkog društva “Drežnik” u goste su i ovoga puta pozvali veliki broj društava iz više i mjesta. Uz domaćine, nastupit će kulturno umjetnička društva iz Obreža u Sloveniji, Ivanovca, Dragalića, Ćeralija, Brodskog Stupnika i Slavonskog Kobaša.

Folklorni će program početi u 19,00 sati na središnjem trgu, medanu u Drežniku. Drežnikom, jednim od najljepših sela novogradiškog kraja.

I ove godine zaorit će se pjesma i zvuk tamburice, u slavlje tradicije i bogate šokačke baštine.

16. manifestacija „Kolo na Medanu“ i ove će godine pokazati kako se uspješno, kroz generacije i naraštaje, čuvaju tradicija izvorne narodne pjesme i običaja, ali i kako Drežnik može biti ponosan na autohtono kulturno blago stvarano stoljećima.Riječ je o manifestaciji koja predstavlja i čuva „šetana kola“, specifičan oblik narodnog kola koje se pleše samo u određenim dijelovima Slavonije. Ovo drežničko posebno je i zbog činjenice kako ga je kao kulturno dobro zaštitilo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

– Svi su dobrodošli, program će biti bogat i raznovrstan, nakon završetka službenog dijela programa i ove će se godine zaigrati naše kolo na medanu, a nakon toga slijedi zabava do sitnih noćnih sati uz grupu “Narodni dar” iz Perušića – kaže Marijan Ruškan, predsjednik KUD-a “Drežnik”.

Komentari
Prethodni članakCijene hrane u Hrvatskoj kao u EU, a plaće triput niže
Sljedeći članakDruženje i edukacija: Mladi iz šest europskih zemalja u Novoj Gradiški / foto