Protekloga tjedna u Onovnoj školi “Mato Lovrak” u Novoj Gradiški održana je Večer matematike. Koordinatorica za razrednu nastavu bila je učiteljica Željka Trlin, a za predmetnu nastavu nastavnica matematike Darija Mikić. U Večeri matematike sudjelovalo je 200 učenika razredne nastave i 92 učenika predmetne nastave, 25 učitelja i 15 roditelja.

Večer je zamišljena kao sajam; sudionici su obilazili matematičke stanice i odabrali u kojima će sudjelovati. Učenici su prošli kroz sve matematičke centre i okušali su se u rješavanju svih matematičkih zadataka kroz igru. Ove interaktivne radionice potaknule su učenike za izgradnju pozitivnog stava prema matematici što nam je i bio cilj. Igre u kojima su sudjelovali učenici: tangrami, mali istraživači, sudoku, mozgalice, čovječe ne ljuti se uz jednostavne matematičke zadatke.

Sudjelovali su svi učitelji, knjižničar i defektologinja, a puno su pomogle asistentice u nastavi Ana Šperanda, Anita Krizmanić te Višnja Franić. Sudjelovali su i neki bivši učenici, sada gimnazijalci.

Na kraju riješenih zadataka učenici su dobili pečate na svoje kartice, a počastili su se cedevitom i grickalicama.

Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi, te dokazuje da matematičke probleme i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno uspješno rješavamo.

Cilj ove večeri bila je popularizacija matematike te poticanje učenika za nastavak matematičkog obrazovanja. Organizira se od 2013. godine, a organizator je Hrvatsko matematičko društvo. 

Foto: Ana Šperanda 

Komentari