Naslovnica Život Aktualno - svaki dan Važno je znati: U Novoj godini i nove odluke Zakona o obveznim...

Važno je znati: U Novoj godini i nove odluke Zakona o obveznim osiguranjima u prometu

369

Hrvatski sabor je 15. prosinca 2023. jednoglasno donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu. Iako se o tome nije pisalo gotovo ništa, novosti donesene ovim izmjenama i dopunama tiču se svih vozača.

U slučaju prometne nesreće, vozači moraju razmijeniti podatke i ispuniti Europsko izvješće o nezgodi, ako to ne učine suočit će se sa financijskim posljedicama, piše HAK revija.

Treba naglasiti da će izostanak razmjene podataka i nepopunjavanje tog izvješća, odnosno neobavještavanje policije o nastaloj prometnoj nesreći rezultirati značajnim financijskim posljedicama! Gubitkom prava iz obveznog osiguranja! Naime, svakom se može dogoditi prometna nesreća njegovom krivnjom i nepažnjom i svakog može ponijet želja da nestane s tog mjesta odmah i sad u vidu magle! Bez ostavljanja ikakvih podataka. Do sada to nije povlačilo po osnovi obaveznog auto osiguranja nikakve posljedice. Međutim, tome je stigao kraj! Najmudrije je s obzirom na zakonsku promjenu, imati već unaprijed ispisane osobne podatke, tako da se bude spreman, samo nekom zataknuti za brisač! Obrazac Europskog izvješća o nezgodi, također imajte pri ruci!

Postoje iznimke

Naravno postoji i iznimka! Čovjek se može opravdano udaljiti samo radi pružanja pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći ili ako mu je samom potrebna liječnička pomoć, odnosno radi obavještavanja policije, kako to piše u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. To je naravno usvojio i ovaj zakon stoga definira kako iznimno u navedenim slučajevima, osigurana osoba ne gubi pravo iz osiguranja ako je privremeno napustila mjesto nesreće sukladno zakonu kojim se uređuje sigurnost prometa na cestama.

Pravo regresa osiguratelja

U ovim zakonskim izmjenama izglasanim 15. 12. 2023. lijepo se u čl. 15. navodi da se taj ključni članak 24. temeljnog zakona mijenja! I to kako? Na štetu onih koji su nakanili nakon prometne nesreće dati petama, točnije vozilu vjetra i nestati s mjesta nesreće, bez ostavljanja osobnih podataka! Nema me, ne postojim!

Novost! Osigurana osoba gubi prava iz osiguranja zbog nekih „novih razloga“! Gubitak prava iz osiguranja tj. regresno potraživanje do 12 prosječnih neto plaća  predviđa se za slučaj ako je vozač upravljao vozilom pod utjecajem alkohola iznad ugovorene granice, droga te psihoaktivnih lijekova ili drugih psihoaktivnih tvari, odnosno ako se odbio podvrgnuti ispitivanju alkoholiziranosti ili ispitivanju prisustva droga, te psihoaktivnih tvari i psihoaktivnih lijekova, odnosno ako je vozač napustio mjesto prometne nesreće prije nego što je  popunio Europsko izvješće o prometnoj nesreći ili na drugi način razmijenio osobne podatke i podatke o vozilima u slučaju imovinske štete; obavijestio najbližu policijsku upravu ili policijsku postaju u slučaju prometne nesreće u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen.

Komentari
Prethodni članakU Kino Nova Gradiška stiže: Golubica – čudesna priča
Sljedeći članakPoticaji za samozapošljavanje – samo što nisu!