Svake godine Hrvatski Crveni križ potaknut inicijativom Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca organizira niz aktivnosti s ciljem ukazivanja na važnosti pravodobnog i pravilnog načina pružanja prve pomoći kao i važnosti sprečavanja ozljeđivanja. Jedna od ovih aktivnosti je i obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći koji se obilježava drugu subotu u mjesecu rujnu. Obilježavanju Svjetskog dana prve pomoći i ove se godine pridružilo Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška u suradnji s djelatnicima Patronažne službe i Policijske postaje Nova Gradiška. Kako ističe ravnatelj društva Dario Pauković, cilj je akcije kroz pokaznu vježbu podsjetiti građane na važnost pružanja prve pomoći, dok je Patronažna služba mjerila građanima šećer i tlak u krvi:

– Prva pomoć je ključni prvi korak u osiguravanju učinkovitog i brzog djelovanja koji pomaže u smanjivanju teških ozljeda i povećava mogućnost preživljavanja. Ovogodišnja tema obilježavanja je posvećena prvoj pomoći u školi i zajednici kroz moto teme „Budite heroj prve pomoći u školi i zajednici”. Budući je prva pomoć tradicionalna djelatnost Hrvatskog Crvenog križa, ovim aktivnostima nastojimo potaknuti građane na savjesno i odgovorno ponašanje, s ciljem spašavanja života i smanjenja posljedica od invaliditeta zbog iznenadnih bolesti i ozljeda.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći odnosi se na niz preventivnih i spasilačkih vještina za siguran boravak u školi, stavljajući djecu u fokus ovog dana podizanja svijesti o prvoj pomoći. Stoga je cilj da djeca mogu izbjeći opasnost u svom svakodnevnom životu i da znaju kako reagirati u takvom trenutku. Tema također obuhvaća i podsjetnike o preventivnim mjerama širenja virusa COVID-19 (obveza nošenja maske, redovito pranje ruku, prilagođavanje postupaka prve pomoći itd.). Glavne ciljne skupine Svjetskog dana prve pomoći u 2021. godini su djeca, tinejdžeri, mladi ljudi, kao i nastavnici, školsko osoblje i roditelji. Podučavanje preventivnih mjera i prepoznavanje mogućih opasnosti u svakodnevnom životu može dovesti do smanjenja nesreća u njihovom okruženju, stoga ćemo u sljedećem razdoblju nastojati što više stupiti u kontakt s ravnateljima škola i ustanova kako bi se ova aktivnost što više popularizirala. Jedan od koraka koji smo već učinili je i edukativni video spot koji se „vrti” u Gradskom parku, stoga i na taj način želimo osvijestiti kod građana potrebu pravovremenog pružanja prve pomoći – kaže ravnatelj Pauković.

 

 

Komentari
Prethodni članakTvrtka „Odlagalište” od ponedjeljka kreće s podjelom novih kanti za papir i plastiku
Sljedeći članak28 novooboljelih osoba od COVID-19 u protekla 24 sata, jedna osoba preminula