Iz središnje Savjetodavne županijske službe nam javljaju o ovoj opasnoj pošasti, koja bi mogla nanijeti veliku štetu vinogradarima. Riječ je o zlatnoj žutici trenutno najopasnijoj i najdestruktivnijoj bolesti vinove loze u Europi.

 

U potpunosti prenosimo obavijest:

Zlatna žutica vinove loze (Flavescence dorée FD) je najopasnija bolest vinove loze u Europi čiju nazočnost u vinogradima treba iskorijeniti te spriječiti njeno daljnje širenje u Hrvatskoj. U vinogradima u kojima se pojavi brzo se širi, pričinjavajući velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova koji se moraju krčiti. Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma, jednostanični bakterijski organizam koji živi i razmnožava se u provodnom sustavu biljaka (floemu). Širenje zlatne žutice u vinogradu uzrokuje za sada jedini poznati vektor ove bolesti, američki cvrčak (S. titanus). Taj kukac hrani se sišući sokove iz floema vinove loze, pri čemu usvaja fitoplazmu koju unosi u svoj organizam i prenosi je hranjenjem sa zaraženog na zdrave trsove.

Bolest je u Hrvatskoj prvi puta otkrivena 2009. godine, a do kraja 2016. nađena je u vinogradima u Istarskoj, Karlovačkoj, Zagrebačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ovu opasnu bolest vinove loze nije moguće suzbiti izravnim mjerama zaštite u vinogradima u kojima je nazočna, već je neophodno iskorjenjivanje zaraženih trsova, pa čak i čitavih vinograda, kao i praćenje i suzbijanje njenog vektora američkog cvrčka.
Nužna mjere sprječavanja širenja je pravodobno otkriti nova zaražena područja ove bolesti. Simptomi zlatne žutice vinove loze postaju vidljivi od kraja lipnja i uočavaju se do kraja vegetacije.

Simptomi Zlatne žutice vinove loze

Rubovi lišća uvijaju se prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled, tkivo lista je krto pa se kod stiskanja rukom drobi. Kod bijelih sorti javlja se žućenje lista (slika 2.), a kod crvenih sorti grožđa lišće crveni. Mladice na zaraženom trsu početkom jeseni ne odrvenjavaju već ostaju zelene. Grožđe na zaraženom trsu vene, smežura se i postupno se osuši čitav grozd.

Ovom prilikom pozivamo vinogradare Brodsko-posavske županije, ali i Hrvatske da prate pojavu simptoma koji bi upućivali na eventualnu pojavu zlatne žutice te da o tome bez odgode obavijeste nadležnog fitosanitarnog inspektora, Zavod za zaštitu bilja ili Savjetodavnu službu.

 

Marina Kršić, mag.ing.agr.

Stručni suradnik za zaštitu bilja

Savjetodavna služba, Brodsko-posavska županija

Komentari
Prethodni članak“KIK” donirao NK “Graničar” iz Laza
Sljedeći članakVečer za kino : Mumija