Novogradiška Liga za borbu protiv raka dr. Zorislav Slović jučer je simboličnim dijeljenjem narcisa obilježila Dan narcisa.

Kako ističe predsjednica Lige Tereza Grgić, prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje, koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka:

– Cilj akcije je podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenja smrtnosti. Prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Rak dojke zloćudna je bolest koja se razlikuje prema vrsti tkiva od kojeg je nastala i prema proširenosti. Različite vrste raka dojke ponašaju se različito. Neki rastu sporo i rijetko metastaziraju, dok su drugi agresivniji, rastući i šireći se brzo. Budući da su simptomi rijetki u ranim stadijima bolesti, redoviti samopregledi dojki od izuzetne su važnosti. Ako se prilikom samopregleda pronađe kvržica koja je na opip drugačija od ostalog tkiva dojke, oteklina tkiva dojke koja ne prolazi, nabiranje ili uvlačenje kože dojke, orožnjavanje kože oko bradavice, promjena oblika dojke ili promjena bradavice poput uvlačenja te iscjedak iz bradavice, posebno ako je krvav, potrebno je javiti se svom liječniku. Iako se većina slučajeva raka dojke dijagnosticira kod starijih žena, od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, stoga je važno da se već od najranije mladosti započne i stekne navika redovitih samopregleda dojki. Budući da rano otkrivanje raka povećava vjerojatnost uspješnog liječenja, od iznimne je važnosti informirati i potaknuti žene na odaziv u Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke koji se u Hrvatskoj provodi od 2006. godine. U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godina primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine s ciljem što ranijeg otkrivanja bolesti, većeg uspjeha liječenja, poboljšanja kvalitete života oboljelih te smanjenja smrtnosti. Kod žena koje su se odazivale u nacionalni program, pokazalo se da je rak dojke otkriven u ranijem stadiju u većem postotku, nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program – kaže Tereza Grgić.

Ovogodišnju su akciju proveli u suradnji s novogradiškom ispostavom Zavoda za javno zdravstvo grada Nove Gradiške. Kako ističe Ivana Vlaović, prvostupnica sestrinstva, rado su se pridružili akciji kako bi i na ovaj način osvijestili žene da se odazovu pregledima:

Krenuo je 8. ciklus Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u Republici Hrvatskoj u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva. Rak dojke, kao najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, važan je javnozdravstveni problem te će se, uslijed demografskih trendova, sve više žena suočiti s tom bolesti. Prema posljednjim objavljenim podacima  u Hrvatskoj u 2020. godini zabilježeno je 2869 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrlo je u 2021. godini 711 žena. Važno je napomenuti da u posljednjih 6 godina u Hrvatskoj bilježimo pad smrtnosti za 25 % od raka dojka, što je dijelom rezultat nacionalnog programa, a dijelom sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke. Pozivamo sve žene koje dobiju poziv za mamografski pregled da se svakako odazovu. Ženama šaljemo pozive s točnim datumom i vremenom pretrage koja se obavlja u Općoj bolnici Nova Gradiška. Dnevno imamo dogovorenih 15 termina tako da sve žene lako i relativno brzo dođu na red. Tu smo za svako njihovo pitanje ili problem i nastojimo ženama maksimalno izići u susret – kaže Ivana Vlaović.

 

Komentari
Prethodni članakPjesma i druženje: Vokalna skupina „Aurora” ide dalje
Sljedeći članakOprezno u prometu: Savjeti i preporuke motociklistima i mopedistima