DRŽAVNI hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje, navodeći kako od sutra do nedjelje stiže toplinski val koji može negativno djelovati na zdravlje. 

Temperatura zraka bit će gotovo posvuda viša od 30°C. Štoviše, u većini mjesta – i na kopnu i na moru čeka nas oko 35°C, a ponegdje će temperatura zraka možda biti i viša.

Noći će biti relativno tople, posebno na Jadranu, gdje u mnogim mjestima temperatura neće biti niža od 24°C.

Najtoplije u povijesti mjerenja

Zoran Vakula upozorava da će ponegdje, kao naprimjer u Zagrebu, biti i rekordno toplo za ovaj dio godine, a najviša temperatura mogla bi biti kao nikada do sada u povijesti mjerenja zadnjih stotinjak godina. 

S druge strane, Vakula ističe kako današnje vremenske prilike neće biti toliko nepovoljne.

Temperatura zraka danas će biti tek malo iznad prosjeka za ovo doba godine – ujutro između 12 i 17°C, a tijekom dana oko 30°C, uz pretežno sunčano vrijeme.

Savjeti za zaštitu od Sunca

S obzirom na vremensku prognozu, građanima se savjetuje da se dobro zaštite od Sunca. Izbjegavajte boraviti na suncu između 10 i 16 sati, jer je tada UV zračenje najjače. Čak i kada je dan oblačan mogu se pojaviti opekline od sunca.
 
Koristite kreme za sunčanje koje štite od UVA i UVB zračenja i imaju najmanje zaštitni faktor 15. Što je veći zaštitni faktor, veća je zaštita od opeklina od sunca.

Kremu za sunčanje nanesite 30 minuta prije izlaganja suncu. Ne čekajte da dođete na sunce kako bi se namazali s kremom. Čak i 15 minuta na suncu bez zaštite može rezultirati opeklinama. Nećete uvijek vidjeti opeklinu. Ponekad prođu sati od oštećenja kože i tek je onda opeklina vidljiva.

Osobitu pozornost treba dati zaštiti djece. Bebe imaju osjetljivu kožu koja je mnogo tanja nego kod odraslih. Ako je vaše dijete mlađe od šest mjeseci ne bi ga smjeli izlagati direktnom suncu.

Zaštita djece

 
Pronađite sjenovito područje za dijete dok se vi sunčate. Neka bude pokriveno odjećom koja ne propušta sunčeve zrake i obavezno neka ima kapu. Ako vaše dijete dobije opekline od sunca, a mlađe je od godinu dana smjesta nazovite pedijatra.
 
Ako će vaše dijete biti u vodi ili se dosta znoji, koristite vodootpornu zaštitnu kremu. Vodootporna krema zadržati će se na koži unatoč znojenju i boravku u vodi. Kremu nanosite barem svakih sat i pol vremena. Nanosite je obilno i često. Ako je vaše dijete u vodi, češće ćete morati ponavljati nanošenje. 
 
Djeci obucite zaštitnu odjeću, najbolje od gustog tkanja koja neće propuštati UV zrake. Kako je tanka bijela majica ili mokra odjeća samo minimalna zaštita, kremu za sunčanje nanesite i ispod odjeće. Djetetu stavite šešir šireg oboda i sunčane naočale koje će zaštititi oči od UV zračenja. 
 
Ne zaboravite na dječji nos, uši i vrhove stopala. Koža je na ovim dijelovima tanka i često se zaboravi kada se nanosi krema. Ako vaše dijete ima opekotine od sunca, žuljeve, jaku bol ili temperaturu, nazovite liječnika.

Komentari