Ovaj cvijet svakom vrtu daje poseban ugođaj, a niske vrste možete saditi u cvjetnjaku ili čak na balkonu.  Suncokret je iz porodice Asteraceae i stigao je u naše krajeve iz Sjeverne Amerike i Europe. 

Biljka naraste 40 – 60 cm, a poneke i znatno više, do preko dva metra, ovisno od vrste. One hibridne koje kupujmo u trgovinama i tržnicama su uglavnom niske, pogodne za vrt i nije im potrebno dodatno podupiranje. Imaju jaku cvjetnu stabljiku i srcoliko zeleno lišće. Vrste nižeg rasta su obično i razgranatije i s više cvijeta od viših vrsta, piše agroklub.

U slučaju da imate višu sortu suncokreta, sadite ga uz ogradu ili mu omogućite potporu. Cvijet može biti uobičajene žute, ali i narančaste te crvenkasto smeđe boje s tamnom – crnom bojom u sredini gdje nastaju njegove sjemenke. Latice mogu biti jednostavne ili duple. Cvate od početka srpnja pa do listopada. Osim ukrasa vrta, cvijet će poslužiti kao rezana biljka u vazi ili cvjetnim aranžmanima. 

Sjeme se u vrt sije sredinom svibnja i u lipnju, na razmak od 30-ak centimetara. Presadnicu možete i kupiti te ju posaditi. Želite li sami proizvesti svoje sadnice, u posudu ga posijte u travnju i držite na temperaturi većoj od 15 i manjoj od 20°C.  Ova biljka voli plodno, humusno tlo i najbolje bi bilo posijati ga gdje su ranije rasle mahunarke, rajčica ili kukuruz. Pri sadnji dodajte gnojiva i po potrebi malčirajte.

Suncokret, jasno, voli vrlo sunčano ili sunčano mjesto. Potrebno je često zalijevanje, ali i prihranjivanje tijekom ljetnih dana i to jednom tjedno. 

Komentari
Prethodni članakMedari: 25-godišnjak se automobilom zabio u 30-godišnjaka
Sljedeći članakDan je antifašističke borbe