Od 14. do 18. listopada, osnovne škole diljem Hrvatske sudjelovale su u obilježavanju petog nacionalnog Tjedna školskog doručka, inicijative koja tradicionalno prethodi Svjetskom danu hrane, 16. listopada. Ova manifestacija osmišljena je s ciljem poticanja djece na zdravije prehrambene navike te unosa više voća i povrća u svakodnevnu prehranu.
Kroz aktivnosti organizirane u sklopu Tjedna školskog doručka, učenici su bili potaknuti da za vrijeme doručka konzumiraju barem jednu porciju voća ili povrća. Time se nastoji kod djece razviti svijest o važnosti zdrave prehrane, ne samo tijekom školovanja, nego i u kasnijem životu.
Jedan od kreativnih načina obilježavanja ove inicijative održan je u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja u Novoj Gradiški, gdje su učenici sedmih razreda izrađivali zdjele s voćem i povrćem. Ova aktivnost nije bila samo prilika za učenje o zdravim navikama, već je uključivala i proširenje vokabulara na njemačkom i engleskom jeziku, jer su učenici ponavljali i učili nazive za razne vrste voća i povrća na ta dva strana jezika.
Ove aktivnosti ne samo da su djeci pružile edukativno i zabavno iskustvo, već su imale i važan zadatak – osvijestiti ih o važnosti konzumacije zdrave hrane u svakodnevnom životu.
Tjedan školskog doručka tako se pokazao kao uspješna inicijativa u promicanju zdravih prehrambenih navika i podizanju svijesti o pravilnoj prehrani među školskom populacijom.
Radove učenika možete pogledati klikom na poveznicu, a i u holu škole.
https://bit.ly/3NpRubR
Izvor/Foto: OŠ Ljudevita Gaja