Sa svečane sjednice poručeno kako će u Županiji nastaviti s poticanjem razvoja, posebice malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva, ali i smanjenja nezpoalsenosti mladih s ciljem zaustavljanja njihovog odlaska iz Hrvatske.

SLAVONSKI BROD – Svečanom sjednicom Županijske Skupštine obilježena je 22 obljetnica 1. konstituirajuće sjednice, odnosno Dan Brodsko-posavske županije, čiji su čelnici danas s govornice uputili poruku kako im je glavni cilj daljnja ustrajnost i borba za napredak Brodsko-posavske županije.
Obilježen dan Županije, a sa svečane Sjednice Vladi je javno upućeno pitanje zašto stopira izgradnju Termoelektrane, prijeko potrebne za razvoj gospodarstva Brodsko-posavske županije.

– Ratna razaranja donijela su posljedice u gospodarskom i ekonomskom smislu a dodatno smo bili pogođeni i svjetskom ekonomskom krizom, no nastavit ćemo na našoj ustrajnosti u provođenju dobrih ideja i s dobrim projektima gdje smo po ostvarenim, započetim i odobrenim projektima pri samom vrhu u Hrvatskoj – kazao je između ostaloga u svom govoru župan Danijel Marušić, naglasivši kako će “unatoč svim nepopularnim mjerama s državne razine u Županiji nastaviti s poticanjem razvoja, posebice malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva, ali i smanjenja nezaposlenosti mladih s ciljem zaustavljanja njihovog odlaska iz Hrvatske.”.

Ističući važnost ravnomjernog razvoja cijele Hrvatske, predsjednik Županijske Skupštine Pero Ćosić, naglasio je kako bi ukidanje županija kao administrativnih središta opet išlo na štetu manjih i nerazvijenih. A već sada gospodarska situacija na području Brodsko-posavske županije prilično je loša i ne pokazuje znakove značajnijeg oporavka pa BDP iznosi polovinu državnog i trećinu prosjeka BDPa zagreba. – Kad je u pitanju Đuro Đaković, kao temeljni gospodarski subjekt, onda ne smijemo dozvoliti da se nađe u krizi. Uz to Termoelektrana prijeko je potrebna za razvoj našeg gospodarstva. Odavde, s ove govornice javno pitam Vladu zašto stopiraju najveću privatnu investiciju u Brodsko-posavskoj županiji i na taj način koče ravnomjeran razvoj. Krajnje je vrijeme da Vlada ozbiljno pristupi problemu nužnog poticanja razvoja Slavonije – poručio je Ćosić, dodavši na kraju kako ipak na području Županije postoje tvrtke koje pokazuju kako se, unatoč teškoj situaciji, ipak može polučiti uspjeh. – Nova Gradiška je odličan primjer kako se otvorenim odnosom mogu privući privatni investitori – zaključio je Ćosić, na svečanoj sjednici kojoj su bili nazočni i predstavnici nekolicine drugih hrvatskih županija.

U ime svih njih obratio se Tomislav Tolušić istaknuvši u svom obraćanju kako sav trud koji Brodsko-posavska županija, ali i druge, ulažu u svoj razvoj, nije ništa “spram truda aktualne vlasti na sustavnom uništavanju lokalne uprave i samouprave u Hrvatskoj”. – Svjetlo na kraju tunela je podatak kako predsjednica uvažava značaj županija i što to isto prepoznaje HDZ-e – istaknuo je Tolušić.

U nastavku svečane sjednice zaslužnim pojedincima i Udrugama dodijeljena su priznaja i plakete. Odlukom Županijske skupštine Zlatna plaketa za vrhunske rezultate i postignute uspjehe kako u hrvatskom tako i u europskom nogometu ove godine pripada Mariu Mandžukiću i Ivici Oliću. 

Zlatni grb-Nagradu za životno djelo u 2015. dobio je Josip Pintarić- Puco, pjesnik, glazbenik i slikar iz Nove Gradiške. Za Godišnju nagradu, koja se dodjeljuje pravnim i fizičkim osobama za zapažene poslovne i druge uspjehe u području gospodarstva i društvenih djelatnosti ostvarenih u prethodnoj godini:

– Plaketa Brodsko-posavske županije u 2015., dodijeljena je Trgovačkom društvu “Decospan Mato Furnir” d.o.o., Oprisavci, Trgovačkom društvu Elda d.o.o. Nova Gradiška, Udruzi za pomoć osobama s autizmom Nova Gradiška, Obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu Ivana Jankovića, Gundinci, Gradskoj glazbi Nove Gradiške, Centru za inkluzivnu podršku Slavonskog Broda.

– Kovanica od zlata, dodijeljena je: Antunu Staklareviću iz Nove Gradiške, Kati Nikolić iz Sikirevaca, Iliji Gariću iz Slavonskog Broda, Željku Buri iz Nove Gradiške, Ivici Ivanu Breziću Gipsu iz Slavonskog Broda.

Autor: Sbplus/A.P.

Komentari
Prethodni članakPronašao ručne bombe i streljivo
Sljedeći članakU Cerniku na židovskom groblju, komemoracija u spomen židovskom narodu