U subotu 29. travnja, u Okučanima je održana 16. Smotra folklora pod nazivom “Očuvajmo baštinu” – Bljesak 2017.

Za razliku od prijašnjih godina, kada je bila održavana u kolovozu ove godine se odlučilo organizirati krajem travnja, u sklopu proslave vojno-redarstvene akcije Bljesak. Organizatori KUD “Tkanica” i Općina Okučani su pomicanjem termina uspjeli okupiti rekordan broj folklornih skupina iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine: KUD “Rudar” iz Lukavca u BiH, “Bilje” iz Baranje, “Rodna gruda” iz Dugog Sela, “Trenk” i “Mala” iz Nove Gradiške, “Husain” iz Kutine, Folklorni ansambl KUU “Cernik” iz Cernika, “Pokupljanka” iz Bresta Pokupskog, “Berislavić” iz Novog Grada, “Graničar” iz Lužana, “Branimir” iz Benkovca, “Sveta Kata” iz Zemunika Donjeg, “Pleternica” uz domaćine manifestacije KUD “Tkanica” iz Okučana.

Prije službenog dijela programa upriličeno je primanje u Općini Okučani, gdje je okupljene pozdravio načelnik Aca Vidaković i predsjednica KUD-a “Tkanica” Zrinka Grgić.
Centralni dio programa održan je u Domu kulture koji je bio popunjen do posljednjeg mjesta. Smotru je otvorio župan Danijel Marušić, koji je zaželio dobrodošlicu svim folklornim skupinama, a posebno ministru branitelja Tomi Medvedu i generalu Mladenu Markaču koji su kao veliki ljubitelji tradicijske kulture odlučili popratiti i ovo događanje.
Nakon uspješnih predstavljanja svih folklornih skupina, zajedničko druženje je nastavljeno dugu u noć uz poznate i odlične Slavonske lole.

Komentari