Od ove školske godine Osnovnoj školi Ante Starčevića Rešetari odobreno je financiranje međunarodnog projekta s Osnovnom školom „ Sv. Kiril i Metodii“ iz Bugarske u okviru mreže srednjoeuropskih škola ACES. Naziv projekta je „Međugeneracijska solidarnost“.

Akademija srednjoeuropskih škola otvorila je novi ciklus natjecanja za prekogranične školske projekte i razmjenu učenika. Od 263 pristigla projekta Međunarodno izborno povjerenstvo odbrilo je 42 najbolja projekta, koji uključuju 100 škola iz 15 zemalja. Tema je bila “Potaknimo solidarnost: Brinimo o drugima i dijelimo ono što imamo!”

Cilj projekta, koji je odobren rešetaračkoj osnovnoj školi, je povezivanje dvije različite generacije, učenike škole i osobe starije životne dobi. Škola je koordinator projekta i preuzeli su odgovornost za vođenje projekta, te podnošenje opisnog i financijskog izvješća na kraju. Učiteljica Slađana Ninković, koordinatroica projekta ” Međugeneracijska solidarnost ” uspješno je pronašla školu partnera u ovom projektu, a riječ je o Osnovnoj školi ” Sv. Kirlili i Metodii” iz Bugarske. Projekt je počeo 1. listopada na Međunarodni dan starijih osoba, a predviđa se trajanje od sedam mjeseci.

U sklopu tog projekta već su provedene neke aktivnosti o kojima smo ranije pisali, a početkom mjeseca listopada učiteljica Ninković i učenik sedmog razreda škole Filip Cindrić boravili su u Sarajevu na Kick-off Meetingu. Na skupu je bilo 200 predstavnika projekata iz srednjeeuropskih zemalja, dok su iz Republike Hrvatske bila predstavništva 10 srednjih i osnovnih škola. Iz naše Brodsko – posavske županije projekt je odobren samo Osnovnoj školi iz Rešetara. Na međunarodnom skupu održane su razne radionice, predavanja, rad u timovima, vježbe. Radni jezik skupa bio je engleski jezik.

Obavljeni su i neki konkretni dogovori među sudionicima projekta kao što su razmjene učenika. Učiteljica Ninković i učenik Filip imali su priliku upoznati svoje partnere iz Bugarske. Cilj je bio omogućiti i unaprijediti interkulturalni dijalog i povezati učenike i nastavnike kako bi se stvorila jedna stalna mreža za razmjenjivanje znanja, iskustava i raznih inovacija, što promovira i sama organizacija ACES. Učenik Filip je izabran za predstavnika škole zbog svog odličnog poznavanja engleskog jezika, elokventnosti i svestranosti. Osim što pohađa glazbenu školu, te u slobodno vrijeme trenira košarku, vrlo je druželjubiv, pa se kao takav dodatno istaknuo na Međunarodnom skupu u Sarajevu.

Ravnatelj škole Tihomir Batalo iznimno je ponosan na svoje predstavnike škole na spomenutom skupu, ali također ističe važnost svih sudionika ovog projekta. Članovi projektnog tima su Jasna Terzić, Željka Gospočić, Marija Ćupurdija, Dragana Gorički, Irena Ruškan, Blaženka Logožar, Danijela Gubić, Slađana Ninković koordinatorica i ravnatelj Tihomir Batalo. U projektu sudjeluju učenici sedmih i osmih razreda: Filip Cindrić, Iva Kičić, Iva Špoljarić, Martina Kvaić, Paulina Plećaš, Dora Tomašević, Klara Matijašević, Lorena Mikanović, Lovro Čeliković, Lucija Kolić, Lucija Turkalj, Gabrijal Majanović i Matija Madžarević. I svi ostali učenici škole se uključuju u projektne aktivnosti, te roditelji učenika. Velik obol dali su i članovi Udruge umirovljenika Rešetara. Ravnatelj je rekao kako ta suradnja traje godinama, vrlo je kvalitetna, a ovo je samo nastavak zajedničkih aktivnosti.

no images were found

Komentari
Prethodni članakPrve izbjeglice stigle su u Slavonski Brod
Sljedeći članakIzmeđu pet i šest tisuća izbjeglica dnevno će stizati u Slavonski Brod