Na jučerašnjoj sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta i Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti grada Nove Gradiške jednoglasno je usvojeno Izvješće o realizaciji lokalnog preventivnog programa u 2014. godini i Plan i program rada za 2015. godinu.

Izvješće o realizaciji lokalnog preventivnog programa u 2014. godini podnijela je predsjednica  Vijeća za prevenciju kriminaliteta i Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti grada Nove Gradiške Ljiljana Lukačević, a iz istog je razvidno kako je u prošloj godini provedeno niz akcija u cilju prevencije kriminaliteta i borbe protiv ovisnosti. Sjednici je nazočilo 11 članova: Ana Tuličić mag. pedagogije, Slavica Ordanić – Janošević prof. pedagogije, Mira Linjaković prof. pedagogije, Mirela Brlić – Trnka prof. pedagogije, Marina Stipetić socijalni pedagog, Ivan Bodrožić dipl. iur., Marin Marjanović dipl. kriminalist, Tomislav Maraković kontakt – policajac, Aleksandra Grubač dipl. defektolog – socijalni pedagog.
Ljiljana Lukačević se u ime svih zahvalila djelatnicima Gradske uprave Željku Videcu i Goranu Bašiću, te Voditeljici odjela za društvene djelatnosti Mihaeli Đeraj na pomoći u radu i podršci.

Novogradiške udruge i institucije se mogu pohvaliti kako su prve u Republici Hrvatskoj započele s rješavanjem problema ovisnosti o kockanju, hrani, internetu, te društvenim mrežama. Aktivnosti koje su se provodile tijekom 2014. godine svi su obavljali volonterski, što je zaista na čast svim sudionicima. Cilj svih aktivnosti je stvoriti društvo u kojem će mladi ljudi biti zdravi, NE – ovisni, i NE – nasilni.
Za svaku pohvalu je i što je naš novogradiški Crveni križ jedan od malobrojnih koji provodi program smanjenja šteta “Harm reduction”, a riječ je o visoko specifičnom programu namijenjenom populaciji životnog stila visokog rizika, aktivnim intravenskim korisnicima droga.

U programu za 2015. godinu su predviđene i neke nove aktvnosti. Prema riječima Marina Marjanovića predviđa se uoči  Dana Sv. Mihovila odnosno Dana policije pokazna vježba djelatnika MUP-a i to u sklopu središnje proslave na kojoj će se okupiti djelatnici MUP-a Policijske uprave brodsko – posavske, jer je grad Nova Gradiška ove godine domaćin. Također je u mjesecu svibnju previđen niz aktivnosti u sklopu Vladinog programa Dani otvorenih vrata udruga. Iz Proračuna Grada za aktivnosti prevencije kriminaliteta i borbu protiv ovisnosti previđeno je 8 000 HRK.

 
Autor: Dubravka Kovačić
Komentari
Prethodni članakBogat kulturni i sportski vikend pred nama
Sljedeći članakI Novogradiščani obilježili Svjetski dan kazališta