U žestokoj globalnoj utrci koja upravo traje oko cjepiva protiv koronavirusa sudjeluje i hrvatska kompanija Klimaoprema kao glavni projektant i izvođač pogona koji se već naveliko pripremaju za proizvodnju cjepiva u Švicarskoj.

Radi se o obećavajućem cjepivu mRNA 1273 koje razvija američka biotehnološka kompanija Moderna Therapeutics u suradnji sa švicarskom kompanijom Lonza, a njegovo testiranje još traje. Bude li ono odobreno i Moderna dobije dozvolu za komercijalnu proizvodnju, američko-švicarski tim želi biti spreman i hitno startati s velikom proizvodnjom već u prosincu ove godine, a samo iz švicarskog pogona u Vispu godišnje bi moglo izaći oko 300 milijuna doza cjepiva.

Proizvodit će se, naravno, i u SAD-u, na drugoj lokaciji Lonze u Porthsmouthu.

U pitanju je jedan od najvažnijih projekata trenutno te vrste u Europi, a sasvim sigurno je to za hrvatsku visokotehnološku kompaniju Klimaoprema. Iznos posla nam ne otkrivaju, a ugovorili su ga u svibnju, neposredno nakon što su Moderna i Lonza potpisali ugovor o desetogodišnjoj suradnji.

Predsjednik Uprave Sergio Galošić, naglašava kako su u pitanju veoma kratki rokovi u kojima izvode taj zahtjevni projekt proizvodnih pogona te da su dali sve od sebe ne bi li uspjeli da sve bude na vrijeme.

“To je iznimno velika investicija, a mi smo glavni projektanti i voditelji, koordiniramo kao podizvođače švicarske i austrijske kompanije. I neke hrvatske tvrtke smo poveli sa sobom. Odgovorni smo za cijeli proces, od faze idejnog projekta do primopredaje. Za nas je to izuzetno važna referenca u području vrhunske procesne tehnologije za proizvodnju lijekova i cjepiva”, objašnjava Galošić.

U Lonzinim pogonima bit će, naravno, osim hrvatske pameti, ugrađeni i proizvodi iz Klimaopremine tvornice u Novoj Gradiški, a sve to može ih pozicionirati u sam vrh inženjering kuća u Europi, napominje. Tvrtka je inače koncipirana s dvije jedinice – HVAC Solutions, što je proizvodni dio opreme za klimatizaciju, ventilaciju i čiste prostore, te Cleanroom Solutions, u sklopu koje pružaju usluge inženjeringa u čistim prostorima. Kako objašnjavaju, ti prostori zahtijevaju specifično kondicioniranje i kvalitetu zraka nužnu za proizvodnju farmaceutskih proizvoda, mikroelektronike ili u operacijskim dvoranama. Većinu prihoda, više od 85 posto, ostvaruju izvozom, a kao glavni projektant i izvođač radova surađuju s najvećim farmaceutskim tvrtkama, među kojima su i Novartis i Pfizer.

Zajednički kapacitet bi trebao biti 600 do milijardu doza cjepiva godišnje, što će ovisiti o veličini potrebne doze, objasnio je za Reuters predsjednik Lonze Albert Baehny. Moderna je, inače, tijekom srpnja započela treću i posljednju fazu testiranja koje se provodi na 30.000 pacijenata. Rok šest mjeseci Klimaoprema je angažirana samo u Švicarskoj, a kako su objavili u svojem internom časopisu, u tom poslu ih prati i renomirana tvrtka za razvoj proizvodnog procesa CRB iz SAD-a.

A što ako se cjepivo ipak ne pokaže uspješnim? Lonzin predsjednik je ovako odgovorio Reutersovu novinaru: “Sigurni smo da ćemo, ne bude li cjepivo djelotvorno, te pogone moći koristiti za druge projekte temeljene na mRNA tehnologiji (skraćenica za messenger RNA, ili glasnička RNA). To je prednost koju nam donosi deal s Modernom.”

Izvor: Jutarnji.hr

Komentari
Prethodni članakLucija Prpić na Međunarodnoj izložbi inovatora osvojila srebrnu medalju
Sljedeći članakVRBOVA: Dječje igralište u parku dobit će gumene podloge!