Farma je zatvorena na licu mjesta nakon obavljene inspekcije, a uzeti uzorci su poslani u laboratorij. Odmah je eutanizirano 27.000 patki zbog sumnje na ptičju gripu, a par sati kasnije stigao je i nalaz.

Sumnja na ptičju gripu na farmi patki u mjestu Békés u Mađarskoj uzrokovale su veliki gubitak peradi. Kasnijim rezultatima istraživanja koje je proveo Nacionalni ured za sigurnost hrane (NEBIH) utvrđeno je da životinje ipak nisu bile zaražene.

Farma je zatvorena na licu mjesta nakon obavljene inspekcije, a uzeti uzorci su poslani u laboratorij. Odmah je i eutanizirano 27.000 patki zbog sumnje na ptičju gripu.

Kako prenosi Agroklub, nakon nekoliko sati stigli su nalazi laboratorijskog ispitivanja u kojima stoji da su rezultati negativni. S obzirom da nije riječ o ptičjoj gripi, nisu provedene druge mjere poput uspostave zaštitnih i nadzornih zona kao i uvođenje ograničenja u tom mjestu. Peradar kojemu je bez razloga eutanizirana perad će dobiti naknadu štete.

Do sada trebalo eutanizirati oko 953.000 peradi

Iz Nacionalnog ureda poručuli su da se na osnovi trenutnih laboratorijskih rezultata virus ptičje gripe pojavio na gotovo 70 mađarskih farmi. Do sada je trebalo biti eutanizirano oko 953.000 životinja uključujući i one koje ljudi uzgajaju u svojim dvorištima.

NEBIH naglašava da će tamošnje vlasti i dalje djelovati strogo kod svih sumnjivih slučajeva kako bi se spriječilo širenje bolesti. Važnim smatraju da svi peradari osiguraju zatvaranje gospodarstva u ograđeni prostor, da se poštuju svi minimalni epidemiološki uvjeti koje je propisala veterinarska služba te da se perad drži u zatvorenom.

Ptičja gripa se širi Mađarskom

Krajem ožujka virus ptičje gripe identificiran je na farmi patki u okrugu Bács-Kiskun gdje je eutanizirano oko 35.000 tih životinja. Nekoliko dana kasnije virus se pojavio na dvije farme u okrugu Csongrád, a gotovo 140.000 životinja ubijeno je na farmi u blizini Csengelea, dok je 54.000 usmrćeno u selu Jileš.

Izvor: Agroklub
Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari