Zanimanje konobara jedno je od najtraženijih u ugostiteljskom sektoru, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Školovanje za konobara pruža učenicima kvalitetnu osnovu za ulazak u svijet rada već nakon završetka trogodišnjeg obrazovanja, ali i mogućnost daljnjeg stručnog usavršavanja.
Tijekom školovanja učenici stječu znanja i vještine iz posluživanja hrane i pića, osnova kuharstva, komunikacije s gostima, kulturnih normi u ugostiteljstvu te rada s modernim uređajima i sustavima naručivanja. Poseban naglasak stavlja se na praktičnu nastavu, koja se provodi u školskim praktikuma, restoranima i hotelima, nekad u suradnji s lokalnim ugostiteljima.
Osim što pruža stabilnu mogućnost zapošljavanja, zanimanje konobara otvara vrata i sezonskom radu na moru, u turizmu, kao i mogućnost rada u inozemstvu, gdje je ovo zanimanje također vrlo cijenjeno. Učenici koji pokažu interes i izvrsnost mogu se dodatno usavršavati kroz tečajeve, specijalizacije ili nastaviti obrazovanje u smjeru hotelijersko-turističkih zanimanja.
Zanimanje konobara traži odgovornost, ljubaznost, brzinu i spremnost na timski rad, ali istovremeno nudi dinamično radno okruženje i svakodnevnu interakciju s ljudima, što mnogima predstavlja dodatnu motivaciju za odabir upravo ove struke.
Pogledajte video učenika konobara Industrijsko – obrtničke škole Nova Gradiška: