Tradicionalno, sedamnaesti puta zaredom, u Gunjavcima je održana manifestacija “Uskrs uz tamburu”. Mjesni odbor Gunjavci, uz potporu Općine Rešetari organizirao je još jedno folklorno i tamburaško blagdansko druženje na uskrsni ponedjeljak. Konjanici i svečane zaprege konjogojaca novogradiškog kraja bili su i ovaj put atrakcija za mještane i posjetitelje.

Ple­me­nita grla rasnih bijelaca, konjske zaprege, svečano oki­ćene s ras­pje­va­nim sudionicima, mladi  barjaktar, lijepe snaše, prošli su kroz selo plje­neći paž­nju svih posjetitelja i zaljubljenika u folklornu baštinu. Ove godine je povorka slavonskih zaprega i konjanika bila u najvećem broju do sad i prošla je od Adžamovaca do Gunjavaca. Vodio ju je mladi barjaktar, Ivica Šimunović iz Gunjavaca ponosno noseći hrvatsku zastavu. A potom su stizale zaprege Ivana Šimunovića,  Antuna Grgića, Slavka Andrašića, Josipa Pola, Sunčica-Kuba iz Pleternice, Josipa Sabljaka, Ivana Janjića iz Bresnice, Zvonka Domazetovića, Slavka Maroševića-Slađe, Ivana Kerekovića, Željka Klikića s cijelom obitelji (zapregu vozila kćerka Vanesa), Vlade Biondića,  Zdravka Lalića (kočiaro Igor Orešković, Prvča), Željka Matijevića, Vesne Gubić, Dražena Madžarevića, Ivan Laktića i Brune Bušića.

Iza njih su stizali i konjanici:  Ivan i kćerka Marija Krolo, Marko Vlainić, Željko Prša, Josip Babić, Miroslav Rosić, Klara Devčić, Kristina Dautović, Baja Ledeni iz Davora sa sinom, Ivana iz Brodskog Stupnika, Vuk iz Cernika, Liso iz Cernika i Ivan iz Gunjavaca, Mata i Kreša, Luka Ribić iz SB i Luka Turkalj, Valentin Pleša, i dvoje jahača iz Ljupine.

U kulturno-umjetničkom programu u mjesnom domu nastupila su kulturno-umjetnička društva “Rešetari” iz Rešetara, “Drežnik” iz Drežnika i  “Trenk” iz Nove Gradiške, te tamburaški sastavi “Žute dunje” iz Cernika i tamburaški sastav kulturno-umjetničkog društva “Rešetari” iz Rešetara.Manifestacijom “Uskrs uz tamburu” zadovoljni su bili Gunjavčani i njihovi gosti, ali i Miroslav Dautović, predsjednik Mjesnog odbora Gunjavci, Milka Perković, predsjednica Općinskog vijeća, te i sam načelnik općine Zlatko Aga koji nije krio zadovoljstvo ovom jedinstvenom manifestacijom koja se održava u Gunjavcima ističući pritom  potporu  općinske vlasti svim kulturno umjetničkim društvima u općini Rešetari koja čuvaju narodnu baštinu od zaborava, njeguju običaje pjesmu i ples zavičaja.

Autor: Vanja Tutić

Komentari
Prethodni članakU Župi Kraljice sv. Krunice obilježili Vazmeno trodnevlje i Uskrs (photo)
Sljedeći članakUskrs u Sičicama (photo)