Iako su već izračuni za siječanjsko usklađivanje mirovina postojali, pa je tako Šemper izračunao na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku na temelju podataka za studeni, stopu od 4,68 posto, o čemu smo pisali ovdje, sada je, s novim podacima napravio novi izračun pa se radi o stopi usklađivanja od 4,26 posto. Usklađivanje će biti na mirovini za ožujak, s isplatom u travnju, piše mirovina.hr

Podaci o plaći i inflaciji

Umirovljenici, stiže usklađivanje mirovina: Evo koliko će iznositi prema prvom izračunu

Poznati su svi podaci koji su potrebni za određivanje postotka usklađivanja. Kako je danas Državni zavod za statistiku objavio, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2023. iznosila je 1.191 euro, a prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2023. iznosila je 1.620 eura.

Medijalna neto plaća za prosinac 2023. iznosila je 1.005 eura, dok je medijalna bruto plaća iznosila 1.334 eura. Gledano po polugodištima, prosječna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za drugo polugodište 2023. iznosila je 1.620 eura. Što se tiče inflacije, ona se iz mjeseca u mjesec smanjuje pa je tako u siječnju usporila na 4,1 posto. Odnosno, za polugodište se radilo o 3 posto.

Usklađivanje mirovina

Prema formuli za izračun usklađivanja, koja u obzir uzima 70 posto faktora koji je više rastao te 30 posto faktora koji je rastao u manjem postotku, Šemper nam je dao i svoj izračun koji je i objasnio.

– Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas, 20. veljače, neto i bruto plaće za prosinac 2023. godine: neto plaća iznosi 1.191 eura, a bruto 1.620 eura. Stopa rasta bruto plaća u drugom polugodištu 2023. u odnosu na prvo polugodište 2023. iznosi 4,8 posto, dok je stopa rasta potrošačkih cijena u istom razdoblju 3,0 posto. Prema tim podacima usklađivanje od 1.1.2024. godine prema omjeru 70:30 iznosi 4,26 posto. Usklađivanje će biti na mirovini za ožujak, s isplatom u travnju sa zaostacima za siječanj i veljaču, objasnio nam je Štampar.

‘Usklađivanje 100:0 bi spriječilo zaostajanje mirovina za plaćama’

Ako se rezultat pregovora ministra Piletića i umirovljeničkih udruga na Nacionalnom vijeću potvrdi u zakonskoj proceduri Vlade i Hrvatskog sabora, od 1. srpnja 2024. sadašnji model usklađivanja u omjeru 70:30 bi se povećao na 85:15, što je opet polovično rješenje, dodaje Šemper.

– Usklađivanje samo prema većem parametru (100:0) spriječilo bi stalno zaostajanje mirovina za plaćama, koje se stalno ‘vrti’ oko 40 posto, dok je premijer 2016. obećao rast prema 60 posto, a prosjek EU danas iznosi 58 posto. Ako Vlada ima stvarnu namjeru povećanja udjela mirovina u plaćama, kao što je obećavala u izbornim programima, onda mirovine treba stvarno povećati ispravcima nepravdi iz prošlosti (korekcija AVM, ukidanje doživotne penalizacije, majčinski dodatak za sve majke….), dodao je analitičar.

Komentari
Prethodni članakU kino stiže horor komedija “Lisa Frankenstein”
Sljedeći članakZlato u fokusu: Pet razloga za otkup sada!