Od ukupno ponuđenih 1482 upisna mjesta u 11 srednjih škola, a u prvom ljetnom upisnom roku popunjeno je 94 posto upisnih mjesta. Ostalo je slobodnih upisnih mjesta u 7 škola. U Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića 4 mjesta, u Srednjoj medicinskoj školi 3 mjesta, u Industrijsko-obrtničkoj školi Nova Gradiška 18 slobodnih mjesta, u Obrtničkoj školi Slavonski Brod ostala su 44 mjesta, u brodskoj Industrijsko-obrtničkoj školi za jesenski rok ostalo je 11 mjesta. U Gimnaziji “Matija Mesić” ukupno je ostalo 9 mjesta te u Glazbenoj školi 2 mjesta.

– “Mi smo prošle godine provodili kampanju kako bi motivirali učenike za upis strukovnih zanimanja, posebice obrtničkih zanimanja, za kojima postoji potreba na tržištu rada Brodsko posavske županije. Mogao bi biti i veći interes učenika za industrijska zanimanja, jer ih na tržištu rada nedostaje već godinama. ” – rekla je Anica Vukašinović pročelnica županijskog OU za obrazovanje, sport i kulturu.

Značajne stipendije daje Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva kao i lokalni poduzetnici. Ta su sredstva velika motivacija ali i pomoć roditeljima, ono što je najvažnije u toj priči su poduzetnici koji učenicima nakon obrazovnog razdoblja nude zaposlenje.

-” Prema službenim, završnim rezultatima naših učenika smo jako zadovoljni. Svi učenici koji su došli do kraja treće godine pokazali su uspješnost kroz školovanje, završne radove, a dobar dio njih se već zaposlio, što je zapravo cilj naše škole.” – izjavio je ravnatelj novogradiške Industrijsko-obrtničke škole Mijo Matošević.

-” Procedura upisa ide svojim tijekom, od početka tjedna učenici pristižu u školu. Ove godine smo od Ministarstva obrazovanja dobili zeleno svjetlo kako bi formirali osam razreda, jedan više za razliku od prošle godine. S poslodavcima jako dobro surađujemo, potražnja na tržištu je velika i želimo upisati više učenika, koji će odmah po završetku školovanja imati osiguran posao. Planirali smo 150 mjesta, i 10 mjesta za učenike s teškoćama u razvoju. Prema prijavljenim učenicima, popunjena su mjesta za zanimanja; automehatroničar, instalater kućnih instalacija, prodavač, konobar, kuhar, CNC operater. Ostalo je još nekoliko slobodnih mjesta, za zanimanje krojač 7 slobodnih, monter i obrađivač 8 slobodnih, za stolara ostala su tri slobodna mjesta. To je 20 učenika više nego lani. Od planiranih 145 učenika, očekujemo upisati od 135 do 140 učenika.” – zadovoljan je ravnatelj Matošević upisima, jer kako je naglasio, upisuju se učenici iz Novske, Batrine, i okolnih mjesta.

Komentari
Prethodni članakJavni poziv za financiranje ispitivanja i analizu tla u 2019. godini
Sljedeći članakU rujnu novi krug prijava: Za svako maloljetno dijete godinu dana duže subvencioniranje