Novogradiški ogranak Matice hrvatske na sinoćnjoj je godišnjoj skupštini ocijenio rad u proteklom razdoblju te izabrao dio novog vodstva udruge. O radu u proteklom razdoblju progovorila je presjednica Vjekoslava Bagarić. Kako je istaknula, cijela je godina bila u znaku obilježavanja 175 obljetnice Matice hrvatske i 50 godina Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga standardnoga jezika:

– Matica uvijek u svom biću sadrži ono što je bitno i za hrvatsko biće, to znači da događaje koji su obilježili prošlost i povijest hrvatskoga naroda ne možemo minorizirati. Tu mislim na događaje poput Zrina, Gvozdanskog, Bleiburga, Udbine, Vukovara, Knina, Škabrnje.

Osim što se bavimo povijesnom, bavimo se i književno umjetničkom tematikom, predstavljamo knjige, značajne umjetnike, znastvenike. U tom kontinuitetu obilježili smo “Kozmolom”, zbirku pjesama autora Gorana Gatalice, obilježili smo 175. godišnjicu Matice hrvatske kada smo imali prigodu ugostiti potpredsjednika Matice hrvatske prof. dr. Damira Barbarića.

Prošle je godine izašao Godišnjak broj 17., ove godine, zbog financijskih poteškoća, objavit ćemo ga u “Mjesecu hrvatske knjige” u listopadu. Planovi su nam dati presjek rada našeg ogranka u središnjici Matice hrvatske, tom prigodom predstavit ćemo novi broj našeg Godišnjaka i zbirku pjesama našeg člana Zrinka Kapetanića.

Obilježit ćemo 120. godišnjice rođenja Antuna Branka Šimića. Održali smo i tradicionalni “Heferer festival” na kojemu smo i ove godine ugostili vrhunske glazbenike. I u ovoj godini planiramo obilježiti tzv. događajnice, obilježavanje Dana hrvatskoga jezika, “Mjeseca hrvatske knjige”, a nastavit ćemo i s predstavljanjem knjiga. Tako je Matica hrvatska nakladnik knjige naše sugrađanke Vesne Oršulić, uskoro nas očekuje i novo izdanje. Uostalom, uloga Matice je da promovira nova izdanja, odnosno izdavaštvo – kaže Vjekoslava Bagarić, predsjednica novogradiškog ogranka Matice hrvatske.

Na sinoćnjoj je godišnjoj skupštini progovoreno i o teškom financijskom stanju ove udruge koja je, nepravedno, proglašena takvom, a ne institucijom što zapravo i jest.

Na sinoćnjoj su skupštini izabrana i dva nova člana Predsjedništva Ivanka Herceg i Zrinko Kapetanić, dok je za tajnika izabran Dražen Oršulić.

Rad je skupštine podržao i zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

 

no images were found

Komentari