Nova Gradiška ostala je bez još jednog čovjeka koji je svojim radom i postojanjem dao veliki doprinos razvoju kulture i očuvanju kulturnog identiteta i nasljeđa. Umro je profesor Josip Ostić, dugogodišnji predsjednik Matice hrvatska ogranka Nova Gradiška.

U proteklih 26 godina, Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški organizirao je, zahvaljujući inicijativi i upornosti profesora Ostića, brojna predavanja, predstavljanja knjiga, izložbe, tribine, obilježavanja obljetnica i znanstvene skupove na kojima je sudjelovalo preko stotine eminentnih predavača i gostiju.

Posebno su bili redoviti u obilježavanju Dana hrvatskog jezika i Mjeseca hrvatske knjige te redovitim izdavanjem Godišnjaka koji je već postao svojevrsni udžbenik zavičajne kulturne baštine.

Novogradiški ogranak Matice hrvatske na čelu s profesorom Josipom Ostićem kroz cijelo vrijeme svoga postojanja bio je uključen u promicanje zavičajne i hrvatske kulturne baštine kroz suradnju sa srodnim udrugama i ograncima iz Hrvatske i inozemstva. Svojim radom nastojao je hrvatsku riječ i važnost djelovanja Matice prenijeti i na mlade ljude.

Nova Gradiška je ostala bez čovjeka koji je cijeli svoj radni vijek posvetio obrazovanju, kulturi i očuvanju hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Posljednji ispraćaj bit će organiziran u subotu, 6. svibnja u 13,30 na Centralnom groblju u Novoj Gradiški.

 

Photo: Cajtung com.

Komentari
Prethodni članakOduševljenje “Crvenkapicom i Vučkom” u Rešetarima
Sljedeći članakUz Dan Općine Rešetari obilazak sanirane deponije neopasnog otpada