Tri mjeseca nakon što je najavila da neće više nastupati na koncertima zbog zdravlja, pjevačica je preminula na Zelenortskim Otocima

Bosonoga diva, pjevačica sa Zelenortskih Otoka Cesaria Evora umrla je u subotu u bolnici u svojoj domovini, priopćio je tamošnji ministar kulture Mario Lucio Sousa a prenosi France Presse.

Rođena je u lučkom gradu Mindelu na zelenortskom otoku São Vicente. Poznata je kao bosonoga diva zato što se obično pojavljuje na pozornici bosonoga u znak potpore beskućnicima i siromasima u svojoj zemlji. Njezin Zelenortski blues često govori o dugotrajnoj izolaciji njezine zemlje i trgovini robljem, također je česta tema i emigracija (čak dvije trećine Zelenorćana žive vani).

Glazba je obično tužna i popraćena zvucima gitare, cavaquinha, violine i klarineta.

2004. godine osvojila je nagradu Grammy za najbolji World Music album.

Svjetski poznata pjevačica umrla je u 70. godini, nepuna tri mjeseca pošto je najavila da više neće održavati koncerte zbog narušena zdravlja. Ona je objavila da završava svoju karijeru nakon nekoliko kirurških zahvata, među kojima je bila operacija na srcu. Evora je 2008. godine pretrpjela i moždani udar tijekom turneje u Australiji.

U Hrvatskoj je nastupila u Zagrebu 2002. i 2007., u Puli 2003. te u Splitu 2006. godine.

Autor: metro-portal.hr/photo:amazon.com

Komentari
Prethodni članakZapočela manifestacija “Advent u našem gradu”
Sljedeći članak5. “Advent u našem gradu” u skladu s godinama ocijenjen čistom peticom