Španjolska konzultantska tvrtka IDOM nakon analize postojećeg sustava, predložila je Ministartvu prometa novi sustav naplate cestarine, a koji bi trebao biti implemetiran od 2022.godine, prenosi danas u tiskanom izdanju Jutarnji list.

Na svim autocestama ENC uređaje kao i kućice za naplatu, kojih napokon više neće biti, zamijenit će elektronički sustav DSRC ( Dedicated Short-Range Communications) i sustav automatskog čitača registarskih oznaka (ALPR).

Vozači će moći birati hoće li u automobilu imati transponder ( DSRC ) koji će bežičnom tehnologijom registrirati njihov ulazak i izlazak s autoceste ili će cestarinu plaćati sustavom očitavanja registracije ( ALPR ), što je prije svega više namijenjeno strancima, kako ne bi morali kupovati transpondere pri dolasku u Hrvatsku.

To će vrijediti za korisnike prve i druge kategorije, motocikle i osobna vozila, a korisnici svih drugih kategorija moći će koristiti samo DSRC sustav.

Sustavi za očitavanje transpondera DSRC bit će postavljeni na ulazima na autocestu, a mogu se postaviti i na vijadukte ili mostove. Riječ je zapravo o modernijoj verziji ENC uređaja, osim što DSRC omogućuje naplatu bez zaustavljanja i očitavanje signala transpondera i pri brzinama od 130 kilometara na sat.

ALPR sustav uz pomoć kamera postavljenih na autocestama snima registarske pločice i detektira jeste li na izlasku s autoceste platili cestarinu. Prije svega, koristit će stranim vozačima kako ne bi morali kupovati transpondere pri dolasku u Hrvatsku, navodi dnevnik.

Novi sustav naplate cestarine trebao bi biti predstavljen ovaj tjedan.

Izvor:  Jutarnji list
Foto: Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 

Komentari
Prethodni članakMalim poljoprivrednicima 41 milijun kuna; potpisano novih 370 ugovora
Sljedeći članakProglašena elementarna nepogoda za općine Davor, Bebrinu i Oriovac