U Zagrebu je u četvrtak 11. travnja održan mirni prosvjed kojim se htjelo ukazati na loše stanje u medijima, pogotovo u istraživačkom novinarstvu, te štrajk glađu Domagoja Margetića. Prosvjed je nažalost nasilno prekinut policijskom represijom i uhićenjem Domagoja Margetića. “Ovim činom prikazuje se odnos vladajuće elite prema vlastitom narodu”, javlja Occupy Croatia.

U Zagrebu je na Britanskom trgu točno u podne održan mirni prosvjed – prosvjedna šetnja u znak podrške istraživačkom novinaru Domagoju Margetiću. Kako piše SEEbiz.eu, “umjesto da predsjednik Josipović reagira na Margetićeve zahtjeve, koji su doista simbolični, policijska država trenira strogoću pa su tako, uz Domagoja, koji je zbog slabosti uzrokovane 30-dnevnim štrajkom glađu na prosvjed stigao u invalidskim kolicima, uhićeni i aktivisti koji su mu došli pružiti podršku”.

Zbog postupanja policije prema mirnim prosvjednicima koji su se okupili u šetnji podrške ‘PROTIV CENZURE’, Domagoju je pozlilo te je pozvana hitna pomoć. Kako piše Occupy Croatia, Domagoja Margetića hitna pomoć je odvezla u bolnicu Merkur, pa su ga prebacili u bolnicu Rebro na pretrage. Tamo su ga čuvala dva policajca što znači da je uhićen. Odbio je liječnički tretman.
Ostalih deset aktivista se puštaju jedan po jedan uz izrečenu novčanu kaznu od 400 kuna, a kazna je izrečena po članku 124 stavak 1 ZSPC-a.

U 22 sata na svom facebook profilu Domagoj Margetić je u statusu napisao sljedeće:

Prvo, hvala svima na podršci i posebno od srca zahvaljujem svima koji su danas hodali sa mnom za pravo na istinu i kako bismo poslali poruku – NE CENZURI! Kao što je poznato u neposrednoj blizini Predsjedničkih dvora, tri jedinice interventne policije, raspoređene na novinara u kolicima i tridesetak ljudi podrške, zaustavile su nas i zatražile da stanemo na početku sporedne uličice. Nakon toga zapovjednik interventne policije rekao nam je kako čekaju zapovjed “odozgo” što da rade s nama i da li da nas puste preda Predsjedničkim dvorima. Nakon dvadesetak minuta čekanja, započeli su s nasilnim i neopravdanim uhićivanjem aktivista, te su obavijestili i mene kako sam uhićen i da pođem prema policijskom vozilu. Kako mi je bilo jako loše, o čemu mogu svjedočiti svi tada prisutni građani i aktivisti, sjedio sam u invalidskim kolicima kako ne bih kolabirao. Upozorio sam kod uhićenja djelatnike Policije da se ne mogu ustati iz kolica i otići do policijskog vozila, jer nemam snage i jer se loše osjećam, a i prije samog uhićenja sam ih tražio da mi pozovu Hitnu pomoć, jer mi nije dobro, što su prvotno odbili učiniti i rekli su kako će mi hitna pomoć doći tek u policijsku postaju. Dakle, na moj izričiti zahtjev da sam izuzetno loše jer 32. dan štrajkam glađu, pripadnici Policije prvo su odbili pozvati Hitnu, nego su mi nakon toga priopćili da sam uhićen. Potom sam ih zamolio da mi pomognu da uđem u policijsko vozilo, jer ne mogu sam jer nisam dobro, ali su me djelatnici policije prisilili da ustanem iz invalidskih kolica i da hodam, iako je svima oko mene bilo jasno da ne mogu dalje hodati. Usprkos traženju hitne i upozorenjima da ne mogu hodati, djetalnici policije prisilili su me da ustanem i hodam, te mi je uslijed takvog nasilničkog postupanja policije pozlilo, kolabirao sam, izgubio svijest, i pred svima se srušio na cestu. Djelatnici policije i tada su pokazali nehumano postupanje, jer su me okružili i zabranili aktivistima i građanima da budu uz mene i pruže mi pomoć, ali je na vlastito inzistiranje na kraju da ostanu uz mene bilo dopušteno medicinskoj sestri Lani i gospođi Darinki. Nakon dolaska Hitne pomoći, liječnica je inzistirala na mojem prevoženju u bolnicu iako sam odbijao, te su me prevezli u bolnicu, a policija je suprotno zakonima upala u kola hitne pomoći i vozila se sa mnom, te su me cijelo vrijeme u bolnici držali kao uhićenika, pod nadzorom i stalnom policijskom stražom. Na vlastiti zahtjev jer sam odbio hospitalizaciju, pušten sam iz bolnice, te sam odmah policijskim vozilom sproveden u Prvu policijsku postaju gdje sam se pridružio drugim uhićenim građanima i aktivistima. Toliko znanja radi! Postoje potpisane uhićenice, snimke i sve, te je jasno kako policija u svojim priopćenjima da nismo bili uhićeni laže!

Podsjetimo, Margetić je od predsjednika tražio sljedeće:

1. Javna izjava predsjednika RH kojom će poimence zahvaliti istraživačkim novinarima koji su otkrivali velike korupcijske afere na njihovom doprinosu u borbi protiv korupcije u Hrvatskoj, čime bi se imenovane novinare javno rehabilitiralo od posljedica kroz koje prolaze nakon što su pisali o određenim temama

2. Javna izjava predsjednika RH o nužnosti donošenja Zakona o zaštiti prijavljivača korupcije kojom bi se predvidjeli i zakonski mehanizmi zaštite novinara koji otkrivaju korupcijske afereSvi smo mi Domagoj Margetić!”, uputila je javni apel Josipoviću poznata zviždačica iz Hrvatske pošte Sonja Vlahek, nekadašnja novinarka, i sama sudionica inicijative za donošenje Zakona o zaštiti prijavljivača korupcije.

Josipović se na ove zahtjeve (dosad) nije očitovao.

Ujedno pokret Occupy Croatia na svojoj facebook stranici objavio je priopćenje u kojem piše:

Petak, 12.04. 17 sati (Poreč 19.30. sati)
svi gradovi, glavni trgovi

Prosvjedne šetnje petkom i okupljanja na trgovima u gradovima diljem zemlje jesu rastuće jezgro pokreta otpora banksterskoj, političkoj i tajkunskoj “eliti”.
Pozivom na izlazak na izbore za EU parlament, ali, poništavanjem listića želimo toj istoj “eliti” i svima, koji bi se rado takvima vidjeli, tjerajući narod da o svom trošku njima osigura prilične prihode i zastupanje tko zna kakvih interesa, odnosno, neshvaćanje stvarnih interesa naroda i društva, poručiti da na njihove PR laži ne nasjedamo, da uopće ne želimo razmišljati o nezakonitom načinu na koji nas se tjera da uđemo u tu i takvu EU, uglavnom kao nižerazredna radna snaga, koja i nema dostojanstvo. Ne samo da nema dostojanstvo, nego te iste “naše” elite su upravo krivci za oduzimanje istoga najslabijima i najnezaštićenijima, za što neposredno koriste i od društva otuđene vrijednosti.
Ujedno shvaćamo i nastojimo dalje prenijeti poruku o potrebitoj suradnji svih iole relevantnih grupacija u zajednički, opći pokret otpora, temeljen na istinskoj suradnji i ostvarenju općih i za svakog pojedinca, svaku društvenu grupaciju bitnih ciljeva. Za egzistenciju i slobodu naše djece.
Prioriteti nam trebaju biti povrat opljačkanog novca u državnu blagajnu i ulaganje istog u ekonomski oporavak zemlje uz razrađenu realnu ekonomsku strategiju, stvarna borba protiv korupcije i transparentnost državne blagajne (uvesti fiskalne blagajne za sve one koji troše novac iz državne (i lokalne) kase).
Pozivamo sve da se pridruže našoj borbi i da šire ideju borbe za novo, bolje društvo.
Pokažimo i dokažimo da nismo robovi sustava!
“.

Priča se nastavlja. Pitamo se hoće li konačno netko u državnom vrhu shvatiti zbog čega ovaj čovjek štrajka glađu, ili će se praviti gluhi cijelo vrijeme i čekati da čovjek umre od gladi, pa da ga se “riješe”. Stvarno je sramotno da se po ovom pitanju, odnosno spomenutim zahtjevima ništa ne čini. Zar je stvarno hrvatska država pod utjecajem mafije, pa nitko ne smije ni pisnuti, dok mu netko “odozgo” ne naredi? Ako je stvarno tako, zašto se onda čudimo što mnogi napuštaju Hrvatsku trbuhom za kruhom?

Autor: Nikola Knežević/ photo: Occupy Croatia

Komentari
Prethodni članakZavršetak projekta “Aktivni danas za bolje sutra” (photo)
Sljedeći članakPijani vozač uzrokovao prometnu nesreću u Batrini