Voćari i vinogradari na istoku Hrvatske sve teže dolaze do sezonske radne snage, i to unatoč satnici od 15 do 20 kuna, odnosno dnevnici između 150 i 200 kuna koju nude beračima. Za to je područje karakteristično to da je mladih sve manje, a stariji bi radili, ali ne na vaučere jer gube neka od prava koja su ostvarili – branitelji i udovice branitelja opskrbnine, primatelji pomoći socijalu… Stjepan Zorić, predsjednik klastera Slavonska jabuka, kaže kako je berba jabuka, bar što se tiče područja oko Erduta, u punom jeku te da osobno nema problema s beračima, ali da ih ostali voćari i vinogradari imaju.

– Naime, osnovni problem, nedostatak sezonske radne snage, po meni, nije u tome što ljudi ne žele raditi, nego u tome što država stimulira nerad. Naime, opće je poznato da mnogi koji su na socijali, čim počnu nešto raditi, ostanu bez nje. Slično je i s braniteljima i udovicama branitelja koji u tom slučaju ostanu bez opskrbnine. Isto tako, problem je i u državnoj mjeri javnih radova jer bi svi radili kod države. Tako čekaju javne radove gdje je riječ pretežito o čišćenju sela, što je daleko od ozbiljnog posla, i neće u sezonu. Također neće raditi na vaučere da ne bi izgubili određena prava, što u drugim zemljama nije slučaj, tamo mogu raditi svi i nitko ne gubi nikakva prava. Primjerice, tako je u Italiji i Poljskoj. Prilikom posjeta jednom voćnjaku u Italiji i sami smo se uvjerili kako su u berbi sudjelovale medicinske sestre koje su u tom poslu vidjele dobru priliku da zakrpaju kućni budžet – kaže Zorić.

Berbe grožđa diljem baranjskog vinogorja, koje se proteže na približno 900 hektara, u punom su jeku. U većini slučajeva, grožđe beru vlasnici vinograda, obitelj i prijatelji. Tek nekolicini većih vinogradara u pomoć priskače sezonska radna snaga. Slučaj je to s PC-om Vina Belje, čiji direktor Goran Miličević ističe kako na poslovima berbe radi 200-tinjak sezonskih zaposlenika, većinom s područja Baranje. – S obzirom na strukturu vinograda, manji dio grožđa mlađih nasada bere se strojno. Riječ je o približno 20-ak posto od ukupno 650 hektara vlastitih vinograda – kaže Miličević, naglašavajući kako se vinogradi za kvalitetna i vrhunska vina beru isključivo ručno, na čemu radi sezonska radna snaga koja u berbi grožđa na Belju sudjeluje već godinama i odlično poznaje lokacije i vinograde. Inače, ovogodišnja berba grožđa će, prema procjenama, biti iznimna što se tiče kvalitete i očekivanih prinosa. Očekuju prinos od oko 6.000.000 kilograma grožđa. – Berba je započela početkom rujna i dosad smo obrali 35 % planiranih količina – naglašava Miličević.

Berbe dobro napreduju i u ostatku Baranje, a berači su se prisilno morali odmarati samo jučer, kada ih je na to natjerala kiša. Rane sorte grožđa već su u podrumima. Što se ostalih sezonskih poslova tiče, tvrtka Raboo iz Kneževih Vinograda i nadalje posredovanjem medija traži sezonsku radnu snagu. Direktor tvrtke Nikola Velicki nedavno je za Glas Slavonije izjavio kako je sezonsku radnu snagu teško naći zbog nekoliko razloga, a najveći je u zajamčenoj minimalnoj naknadi (“socijali”), jer ju sezonci u cijelosti mogu izgubiti.

Ivica GETTO/Zdenka RUPČIĆ
Komentari
Prethodni članakFotografija našeg Ivice Brlića uvrštena u kalendar Svjetske meteorološke organizacije
Sljedeći članakJe li tajna dobrog ajvara u miješanju? Provjerili su to natjecatelji 2. Ajvar festa u Lipiku