Jučer s početkom u 13.00 sati u prostorijama novogradiškog Udruženja obrtnika gostovali su predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, potpredsjednici Darko Knežević i Mirza Šabić, predsjednica Županijske obrtničke komore Jelena Ivaniš, te predsjednica Udruženja obrtnika Slavonski Brod Anka Šakić. Održan je Okrugli stol zajedno s istaknutim obrtnicima novogradiškog kraja.

Tomislav Šimić, predsjednik Udruženja obrtnika Nova Gradiška, pozdravio je sve prisutne riječima dobrodošlice, te oštro započeo raspravu. Osvrnuo se na trenutnu situaciju u kojoj su obrtnici omalovažavani od strane određenih struktura društva, posebno političkih. Zatim je nastavio: ” Gdje smo dozvolili da nas dezorjentirani kvazi političari vode, vode političke igre na račun nas obrtnika koji ne znaju ni što je pojam stvaranja novih vrijednosti, zapošljavanja, stvaranja novih radnih  mjesta.” Šimić je istaknuo  kako su obrtnici bili temelj i armatura ovog društva, nosioci života sredine u kojoj živimo i srednjeg sloja društva. Pozvao je predsjenika HOK-e da bude ne čelu promjena koje je potrebno uvesti kako bi obrništvo zauzelo mjesto u društvu koje mu i pripada.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec po prvi puta je boravio u Novoj Gradiški. Iznio je poražavajući podatak da je u Brodsko – posavskoj županiji u prva tri mjeseca ove godine 130 obrtnika manje nego prošle godine, dok je na razini Republike Hrvatske preko 1 000 obtnika manje. Izrazio je nadu u stagnaciju tog pada broja obrtnika i mogući rast.

Istaknuti novogradiški obrtnici, članovi Nadzornog odbora i Izvršnog odbora, aktivno su sudjelovali u raspravi navodeći brojne primjere iz prakse, te ukazujući na probleme s kojima se obrtnici susreću.

Autor: Dubravka Kovačić / Foto: Željko Idžotić

Komentari
Prethodni članakNovih 5 milijuna kuna kreditnog potencijala za poduzetnike i obrtnike
Sljedeći članakNastavak teniske lige BP županije