Udruga uzgajivača crne slavonske svinje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema „Fajferica“, sa sjedištem u Đakovu, krovna je uzgojna organizacija uzgajivača Crne slavonske pasmine svinja na razini Republike Hrvatske. Danas u prijepodnevnim satima, članovi Udruge u restoranu “Dukat” u Novoj Gradiški održali su redovnu godišnju Skupštinu.

Ova udruga okuplja većinu uzgajivača naše tradicijske svinje, te ustrajno radi na unaprjeđenju uzgoja, a od pretprošle godine i na provedbi uzgojnoga programa.

Zasjedanje je otpočelo izvješćima o radu, o članstvu, o statusu uzgoja i uzgojno valjanih grla, a nastavljeno s izvješćima o financijskom poslovanju i očitovanjima tijela udruge.

Iz razgovora s predsjednikom Udruge, Dominikom Kneževićem, saznajemo da se uvijek radi na pozivanju i okupljanju novih članova, uz postojeće aktivne. Cilj je stvoriti ili klaste ili proizvođačku organizaciju, zatim nastaviti s daljnjim brendiranjem i pozicioniranjem crne slavonske svinje. Napomenuo je i kako je u posljednje dvije godine porastao trend da se u restoranima poslužuje meso crne slavonske svinje. Naglasio je dobru suradnju struke (Poljoprivrednih instituta i fakulteta) koji svojim savjetima itekako doprinose uzgoju ove pasmine.

Podršku članovima dao je i saborski zastupnik, HSS-ovac Davor Vlaović, koji je rekao kako će se zalagati za novi i pošteniji Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, Zakon o OPG-u te Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Rekao je kako bi bilo dobro da se u Saboru održi tematska sjednica Odbora za poljoprivredu, upravo o autohtonim hrvatskim pasminama.

U ime Hrvatske poljoprivredne agencije obratio se Drago Solić, koji je istaknuo kako je suradnja s ovom Udrugom odlična te da bi se ona trebala dalje razvijati, kako bi crna slavonska svinja dobila svoje mjesto kao jedan od hrvatskih prehrambenih brendova.

Svi članovi složili su se kako je potrebno povećati proizvodnju, motivirati svinjogojce da se odlučuju i na crnu slavonsku svinju. Njihovo meso je izuzetno zdravo. Te svinje žive na otvorenom, prase se i na minus 20, a ni jedno prase ne ugine, ne treba ih grijati ni dohranjivati. Dovoljno im je osigurati natkriveni prostor s malo slame da se imaju gdje skloniti za ružnoga vremena. Jedu suho sijeno, travu, kukuruz i kupus. Meso crne svinje je savršeno. Nema u sebi vode kao drugo meso koje kupujemo, tamno crvene je boje, izuzetno je mekano i idealno za kobasice i kulen. Slanina i mast su neusporedivo bolji. Mast kao da se kristalizira, ima fantastičan i miris i okus.

no images were found

Komentari
Prethodni članakBrodsko- posavska županija visoko na neslavnoj ljestvici
Sljedeći članakOstavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju – IZLOŽBA „Kad bi drveće hodalo“