Novogradiška Udruga čuvari pučke kulturne baštine “Tkanica” i u tekućoj godini nastavlja s aktivnostima. Nakon uspješno održanog koncerta tradicijskih pučkih božićnih pjesama koji su organizirali početkom godine, krenuli su s radionicama izrade tzv. sunčane, sikirevačke čipke.

Radionice organiziraju u suradnji s Udrugom “Sikirevački motivi” iz Sikirevaca koja je postala nadaleko poznata izradom sunčane čipke – motiva i ugradnju motiva na tradicijski način.

Kako bi zaštititili tradiciju i bogatu etno baštinu, Udruga “Sikirevački motivi” svojim radom želi prije svega očuvati izradu motiva i zaštititi identitet svoga mjesta.

Svoja znanja rado prenose, stoga su se odazvali pozivu novogradiške Udruge “Tkanica” da ih nauče umijeću izrade ove jedinstvene čipke

– U izradi uradaka vodili smo se željom očuvanja izvornog sikirevačkog načina izrade, onako kako se uvijek ovdje radilo, i time bar dijelom pokušati sačuvati izvornost onoga što mi kao mjesto imamo i čime bi se trebali ponositi, od sve češće komercijalizacije ove prelijepe čipke, kao i izgleda i oblika koji nemaju veze niti s našim mjestom, niti sa tradicijom izrade motiva – ističu vrijedne žene iz Sikirevaca.

– Žene su se rado odazvale pozivu na radionice, puno toga smo već naučili, a iskustva su zaista dragocjena. Naravno, da suradnju nastavljamo i dalje – kaže predsjednik Udruge čuvari pučke kulturne baštine “Tkanica” Milan Rosić.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakSnima se film o životu Ante Gotovine, doznajte kako glumiti u njemu!
Sljedeći članakVeć 12 godina Brodsko-posavska županija sufinancira Program usavršavanja managera