U organizaciji Udruge čuvari pučke kulturne baštine “Tkanica” sinoć je održan tradicionalni Božićni koncert. Desetu godinu zaredom u župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije posjetiteljima su se predstavile pjevačke skupine i društva iz više hrvatskih gradova i mjesta.

Ovoga su puta ugostili kulturno umjetnička društva i pjevačke skupine  ” HKD Izvor” iz Donje Motičine, “HKUD Slavonija” iz Jakšića, “PS Skladovke” iz Đakova, “KUD Repušnicu” iz Repušnice,  PS “Vranovke” iz Vranovaca i Bukovlja, “KUD Matija Antun Relković” iz Davora, a nastupili su i domaćini, članovi Pjevačke skupine “Tkanica”.

Kako ističe predsjednik udruge Milan Rosić, koncert je specifičan po činjenici da se izvode tradicijske božićne pjesme:

– Prije svega, udruga ima za cilj očuvanje pučkih tradicijskih pjesama i baštine. Jako puno je tradicijskih pjesama i načina na koji se pjevaju stare božićne pjesme. Međutim, činjenica je da se one polako zaboravljaju ne samo kod nas u novogradiškom kraju, Brodsko posavskoj županiji već i cijeloj Hrvatskoj. Upravo iz tih razloga, došao sam na ideju da skupine koje u svom reperotaru imaju tradicijske pjesme, predstave našim posjetiteljima način izvedbe na koji one to pjevaju u svom kraju. Svake godine imamo sve veći broj skupina, pa tako i ove. Dosada smo ugostili udruge i društva iz šest hrvatskih županija. I ove godine su posjetiteljima prezentirali bogat i raznovrstan program i slobodno mogu reći da ih je 90 % izvedeno na tradicijski način. Ovim putem želim zahvaliti svim sudionicima koncerta, Gradu Nova Gradiška i župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, a posebno župniku Branku Gelemanoviću, što su i ove godine pomogli pri organizaciji – kaže Rosić.

 

no images were found

Komentari