Udruga Studio B od početka siječnja provodi jednogodišnji projekt pod nazivom „RU:TOPIA – zajednica po mjeri mladih 3“. Projekt je podržao Središnji državni ured za demografiju i mlade kroz natječaj “Poziv za prijavu projekata usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2023. godinu” u iznosu od 18.000,00 €. u sklopu P3. Mladi u ruralnim sredinama. Partneri u provedbi projekta su Općina Vrbje i Brodsko-posavska županija. Projekt će trajati do 31. prosinca 2024. Cilj projekta je ostvariti uvjete koji će omogućiti mladima iz ruralnih sredina Brodsko-posavske županije, s naglaskom na općinu Vrbje, ispunjavanje svojih punih potencijala, te podizanje njihove kvalitete života. Ciljane skupine ovog projekta su 70 mladih iz općine Vrbje koji pripadaju sljedećim podgrupama (opća populacija, NEET, srednjoškolci, mlade majke, mladi s ekonomskim i obrazovnim preprekama) te 200 mladih s područja Brodsko – posavske županije u dobi od 15 do 30 godina, koji žive u ruralnim sredinama.

Od početka projekta provodi se aktivnosti „Informativka“. Cilj aktivnosti je savjetovati mlade, informirati ih o trenutnim politikama za mlade, mogućnostima obrazovanja, stručnog usavršavanja, osposobljavanja i zapošljavanja. Aktivnost se provodi jednom tjedno, a do sada su održana 24 individualna savjetovanja te smo okupili ukupno 15 sudionika_ica. Aktivnost se, osim u prostoru Udruge, održava i online putem društvenih mreža i video poziva.

U veljači je započela provedba aktivnosti klub za mlade “Sunčana strana ulice“. Kao ishod, do sada smo proveli nekoliko radionica kao što su „The Cirle of stories“, „Quiz Night“, „Neka krene od mene“, „Obrada fotografija i videozapisa“, “Active Youth: Building bridges for change” te kampanju povodom europskih izbora #UseYourVote. Aktivnost se provodi jednom tjedno, a u provedbu aktivnosti uključili su se i volonteri_ke koji_e provode aktivnosti ili pomažu u provedbi. Do sada je održano 7 susreta na kojima smo okupili ukupno 17 sudionika_ica.

S početkom ožujka započela je provedba aktivnosti „Aj’ na kavu u centar“ – besplatno psihološko savjetovanje koje se održava jednom mjesečno u prostoru Društvenog centra Bodovaljci, a u narednim mjesecima održat će se i u ostalim naseljima općine Vrbje. Na taj način svi mladi, neovisno o geografskim preprekama, mogu dobiti stručnu pomoć i podršku te savjete kako riješiti probleme s kojima se suočavaju i priliku za razgovor o osjetljivim temama. Savjetovalište je otvoreno za sve mlade s područja općine od 15 do 30 godina, a korištenje usluga savjetovanje je u potpunosti anonimno te se ne navode imena korisnica i korisnika usluge. Savjetovanje provodi stručnjakinja i zaposlenica Udruge Studio B Manuela Strinavić, mag. psych.

Početkom svibnja započela je provedba aktivnosti „Ruralni razgovori“– istraživanje o potrebama i problemima mladih iz ruralnih sredina Brodsko – posavske županije. Ovim istraživanjem obuhvatit ćemo 200 mladih osoba od 15 do 30 godina koje žive na području minimalno 13 od 26 općina u BPŽ. Do sada smo proveli fokus grupe u osam općina te smo ukupno obuhvatili 63 sudionika. Prva aktivnost je održana u općini Dragalić u kojoj je sudjelovalo 3 sudionika_ice, nakon toga smo posjetili općinu Davor gdje smo obuhvatili 15 sudionika_ice; 3 sudionika_ica smo obuhvatili u općini Oriovac, u općinu Bebrini je sudjelovalo 7 sudionika_ica, u općini Sibinj smo obuhvatili 6 sudionika_ica, u općini Rešetari je sudjelovalo 6 sudionika_ica, predzadnja aktivnost je održana u općini Podcrkavlje gdje smo obuhvatili 13 sudionika_ica, a posljednja aktivnost u ovom izvještajnom razdoblju je održana u općini Nova Kapela, a tamo smo obuhvatili 10 sudionika_ica. U narednom periodu nastavljamo s provedbom aktivnosti fokus grupa te započinjemo s dijeljenjem online obrasca „Istraživanje o potrebama mladih u općinama i gradovima Brodsko-posavske županije“.

U drugom dijelu godine održat će još nekoliko projektnih aktivnosti.

Aktivnost „Ritam mladih 3“ – koncert povodom Međunarodnog dana mladih. Koncert će biti besplatan za sve posjetitelje, a izvođači su: mladi rock sastav iz naše općine, Mladen Burnać i Vatrogasci. Izvođači su izabrani temeljem povratnih informacija samih mladih na prethodna dva izdanja ove aktivnosti, odnosno sami su ih mladi izabrali.

Aktivnost „Ruralna tvornica vještina“ – radionice razvoja mekih vještina – kroz neformalne metode obrazovanja i participativni pristup korisnike će se upoznati sa tzv. mekim vještinama koje su tražene na tržištu rada; putem posebno osmišljenih upitnika sudionici će identificirati vlastite vještine i osvijestiti vlastite kompetencije, naučiti kako napisati životopis i molbu za posao; te kako koristeći dostupne mjere potpore HZZ-a pokrenuti vlastiti posao s ciljem aktivacije poduzetničke inicijative kod korisnika i omogućavanja razvijanja poslovnih prilika u ruralnoj zajednici. Bit će održano ukupno 5 radionica.

Svi sadržaji i radionice u sklopu ovog projekta su besplatni za sve sudionike, a osiguran je i besplatan prijevoz za sudionike kroz projekt. Tijekom cijelog trajanja projekta nastavit će se provoditi aktivnost “Informativka”,  klub za mlade “Sunčana strana ulice” te aktivnost “Aj’ na kavu u centar”. Također pozivamo sve mlade da prate našu web stranicuFacebook stranicu udruge i Facebook stranicu projekta kako bi bili informirani o svim aktivnostima i mogućnostima sudjelovanja.

Uključivanjem u aktivnosti projekta imate priliku steći nova iskustva, razviti vještine, upoznati nove ljude te doprinijeti pozitivnim promjenama u lokalnoj zajednici.

Tekst/Foto: Udruga Studio B

Komentari
Prethodni članakTamburaški sastav Satir predstavlja novu pjesmu “Mjesečina”
Sljedeći članakI ove godine na Gradskim bazenima obuka neplivača “Swimmi ng”