Ženski aktivni razvojni centar (ŽAR) je jednogodišnji pilot projekt namijenjen ženama iz ruralne sredine s ciljem poticanja aktivnog sudjelovanja u društvu i promicanja rodne ravnopravnosti koji se provodi na području općine Vrbje u periodu od 1.1.-31.12.2019.

Cilj projekta koji provodi Udruga studio B je stvoriti siguran i inkluzivan prostor (u fizičkom i metafizičkom smislu) u kojem bi žene mogle razvijati svoje potencijale i aktivno doprinositi društvenom razvoju zajednice. 

Projekt je podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz natječaj ”Društveni kapital zajednice”.

Aktivnosti ovog projekta obuhvaćaju provedbu kreativnih radionica izrade tradicionalnih rukotvorina, obilježavanje Međunarodnog dana žena putem društvene kampanje, provedbe radionica u osnovnim školama na području općine, interaktivnih panela, radionice razvoja volonterstva i provedbu malih građanskih akcija.

– Provedba projekta će rezultirati povećanjem broja aktivnih žena koje sudjeluju u društvenom životu općine. Smatramo da su one važan čimbenik društva te da mogu u velikoj mjeri doprinijeti razvoju društvenog kapitala u lokalnoj zajednici. Uključivanjem kroz ovaj projekt žene će povećati kvalitetu života, razviti samopoštovanje te povećati zadovoljstvo vlastitim životom, te steći znanja i vještine potrebne za učinkovit društveni angažman; čime će se povećati međusobno povjerenje, razina solidarnosti i spremnosti na zajednički angažman za dobrobit zajednice – rekla je predsjednica Udruge Studio B, Nikolina Jureković

Udruga Studio B jučer je u sklopu projekta ”ŽAR”, a povodom Dana žena, koji se obilježava danas, provela kampanju u kojoj su građane Nove Gradiške uputili u projekt koji provode, podjelom letaka i promotivnih materijala. 

#ŽenaJeŽeniVuk #ŽenaJeŽeniDrug

Solidarnost je dobrovoljna socijalna kohezija, spremnost da se pomogne i dodijeli međusobna podrška unutar grupe. Ljudi su solidarni s nekime, ako ga podržavaju u njegovim uspjesima i neuspjesima, te ih osjećaju kao vlastite. 

ŽENSKA PRAVA SU LJUDSKA PRAVA!

Prema hrvatskom Zakonu o ravnopravnosti spolova ”ravnopravnost spolova znači da su i žene i muškarci jednako prisutni u svim područjima javnog i privatnog života, da imaju jednak status, jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih prava, kao i jednaku korist od ostvarenih rezultata”.

Ravnopravnost spolova podrazumijeva izjednačenost u pravima, odnosno jednakost pred zakonom i u svezi s tim jednakost prema ženama, odnosno muškarcima. 

Ravnopravnost, odnosno formalna jednakost spolova osnova je za ostvarivanje zbiljske jednakosti i u tom smislu zahtijeva i niz mjera koje se temelje na načelu jednakih mogućnosti. 

”Pozitivne mjere”, ”posebne mjere”, ”afirmativna akcija” dio su politike mjera, rodno osviještene politike promicanja ravnopravnosti kojima bi se razriješili diskriminatorni učinci vezani uz otegotne okolnosti društvenog položaja određenog spola. 

Ženama je mjesto u kuhinji… 

…i u Saboru, Vladi, poduzetništvu, obrazovanju, civilnom društvu! 

Uključi se u ŽAR Centar: www.udrugastudiob.hr

 

Komentari
Prethodni članakUskoro kreće novi krug foto natječaja „Volim svoju županiju“
Sljedeći članak14. sjednica Gradskog vijeća Grada Nove Gradiške: ”U nadi je spas”