Udruga slijepih Nova Gradiška je u ponedjeljak povodom završetka druge godine provedbe programa organizirala priredbu korisnika uz druženje i domjenak u Pansionu As u Rešetarima. Udruga slijepih Nova Gradiška provodi trogodišnji program pod nazivom „ Drugi dom! Organizirano druženje osoba s invaliditetom „ Pokrovitelj programa je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, na završetku su druge godine provedbe programa. Vrijednost programa je 630.000,00 kuna.

Partneri na projektu su im Centar za socijalnu skrb, te Grad Nova Gradiška.

Cilj programa je prevencija institucionalizacije i socijalno uključivanje i druženje osoba s invaliditetom kroz organizirane osmišljene svakodnevne aktivnosti. Korisnici programa su ciljana skupina osobe s invaliditetom u dobi od 18-30 godina i njihovi vršnjaci bez poteškoća. Aktivnosti koje provode kroz program su Radionica svakodnevnog življenja u kojoj se korisnici uče samostalnosti kroz obavljanje svakodnevnih aktivnosti i vještina kao što su kuhanje, čišćenje životnog prostora, održavanje osobne higijene, korištenje novca, slaganje odjeće, …

Radionica kreativnog izražavanja je radionica u kojoj izrađuju dekorativne predmete i ukrase, razvijaju maštu i kreativnost na više razina. Jedna je od dražih radionica njihovih korisnika, na kojoj s puno žara sudjeluju u izradi raznih dekorativnih predmeta, crtanju, slikanju, bojanju, lijepljenju, rezanju, …

Radionica pisanja i izražavanja kroz koju potiču gramatički, književno točno pisano kao i usmeno izražavanje, te korisnici neće zaboraviti znanja stečena školovanjem, od pisanja do računanja, snalaženja u prostoru i vremenu, godišnja doba, i dr. Svakodnevno vježbaju spomenute stvari. Vježbanje točnog pisanja, čitanje, učenje na sat, učenje kalendara godišnjih doba, učenje abecede, pisanje sastavaka, vježbanje jednostavnijih matematičkih zadataka su neke od stvari na kojima sustavno rade. Hobi radionica na njoj korisnici kvalitetno provode slobodno vrijeme, razvijaju hobije, gledaju filmove, slušaju glazbu. Korisnici uživaju u kvizovima znanja i drugim igrama natjecateljske naravi, kao i u igranju društvenih igara, gledanju filmova u Udruzi, te u kinu, organiziraju rođendanske zabavama i dr. Na planiranom jednodnevnom izletu su bili u subotu, posjetili su dvorac Trakošćan i Varaždin. Zainteresirani mladi od 18-30 godina sa ili bez invaliditeta mogu se doći upisati u program. Neka se jave u Udrugu slijepih Nova Gradiška, Slavonskih graničara 7/1 ili na broj telefona 035/628-985.

Ivana Šamal Grganić – Voditeljica programa „ Drugi dom! Organizirano druženje osoba s invaliditetom”

 

Komentari
Prethodni članakElektrotehnička i ekonomska škola osvojila zlato za projekte Hotas i Rover za detektiranje mina te zlato za solarni automobil!
Sljedeći članakNova generacija maturanata oprostila se sa srednjoškolskim danima / foto