Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada. U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine pa se tako Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih kojom se prilikom najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba. Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. listopada od 1964. godine kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država taj dan proglasio Danom bijelog štapa.

U novogradiškoj Udruzi slijepih povodom Dana bijelog štapa danas su ugostili roditelje i skrbnike djece korisnika usluga i same korisnike te ih ovom prigodom darivali novim pomagalima. Prema riječima predsjednice Udruge, Manuele Kumić, osim prigodnog druženja, za korisnike je ovo jako važan dan. Naime u Udruzi su kroz projekt uspjeli nabaviti govorno pomagalo i šablone. Riječ je o prijeko potrebnim pomagalima uz koja je život slijepim i slabovidnim osobama znatno lakši. Zdravim osobama mjerenje temperature ne čini neku poteškoću ili potpisivanje, međutim slijepim i slabovidnim osobama je itekako teško. Uz govorni toplomjer i šablonu za potpis stvari postaju puno lakše. U Udruzi su također nabavili prepoznavač boja koji govori na hrvatskom jeziku. Uređaj je to koji se stavi na tkaninu/odjeću ili neki drugi predmet, a zatim glasom označuje boju predmeta koji dodiruje. Želja članova Udruge je kupiti i glasovni tlakomjer za korisnike starije životne dobi. Kroz doznake Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje korisnici dobiju samo govorni ručni sat i bijeli štap, dok djeca na školovanju mogu dobiti govornu jedinicu za računalo i reproduktor zvučnih knjiga.

Odnedavno članovi Udruge rade na novoj adresi na središnjem gradskom Trgu, a razmišljaju i o novim sadržajima. Članovi pokazuju interes i potrebu za socijalnim pedagogom i psihologom, a predsjednica Udruge Kumić nada se kako će to riješiti kroz jedan od budućih projekata.

Udruga i dalje provodi program dnevnog boravka za djecu s teškoćama u razvoju kroz koji integriraju i djecu bez teškoća u razvoju. Program se zove “Sreća iza ugla”, financiran je sredstvima iz Ministarstva socijalne politike i mladih, a predtneri u projektu su Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška, Grad Nova Gradiška i Osnovna škola Ljudevita Gaja. Okupljaju djecu u dobi od 12 do 21 godine, a s njima rade životne vještine, socijalno – komunikacijske, hobby radionice, pomoć u učenju, edukacijsko – informatičke radionice i rehabilitaciju putem pokreta. Slobodno je još nekoliko mjesta, pa iz Udruge pozivaju roditelje i udomitelje koji imaju potrebu dovesti svoju djecu ili štićenike da im se slobodno obrate u prostorije Udruge.

no images were found

 

Komentari