Novogradiška Udruga „Pozitiva” i u ovoj je godini nastavila s aktivnostima promicanja kvalitete života i mentalnog zdravlja. Tako su se ponovno pridružili obilježavanju „Tjedna mozga”. Riječ je o globalnom događaju poznatom pod nazivom Brain Awareness Week koji se održava u velikom broju zemalja pa tako i u Hrvatskoj, a redovito ga obilježavaju i Novogradiščani.

U fokus ovogodišnjeg Tjedna mozga stavljeni su rizični i zaštitni činitelji za zdravlje mozga te utjecaj zdrave prehrane na pamćenje, koncentraciju i raspoloženje.

Tom prigodom, u suradnji s Odjelom za psihijatriju Opće bolnice Nova Gradiška organizirali su javnozdravstvenu akciju “U zdravom tijelu zdrav duh” u sklopu koje su besplatno mjerili tlak i šećer u krvi, a svi zainteresirani mogli su doznati zanimljive informacije na kušaonici zdrave hrane za mozak.

“Svake godine pratimo što je moto obilježavanja Tjedna mozga i osluškujemo potrebe naše lokalne zajednice. Mjerili smo tlak i šećer u krvi jer su povišene vrijednosti ovih parametara visokorizične za moždane udare. Na našoj kušaonici imamo orašaste i bobičaste plodove, bučine sjemenke kao primjere zdrave hrane za mozak.” – istaknula je predsjednica Udruge Pozitiva i specijalist kliničke psihologije mr. Ljiljana Lukačević. Ovo je, naglasila je samo uvod u brojne aktivnosti koje u ovoj godini pripremaju.

“Planiramo raditi projekt mentalnog fitnessa gdje ćemo kroz razne edukacije poučiti sugrađane o tome koji su zaštitni faktori koji štite mozak od propadanja. U drugom djelu projekta imamo niz radionica i treninga mentalne gimnastike za stariju populaciju.” – dodaje.

Niz je faktora, pojašnjava Lukačević, koji mogu utjecati na zdravlje mozga, od onih fizičkih do mentalnih jer mozak je središte naših emocija, našeg kognitivnog, intelektualnog funkcioniranja i treba govoriti o prevenciji mentalnih bolesti i ranom prepoznavanju. “Svjesni smo užurbanog tempa života, stresa, izloženosti pojedinaca raznim objektivnim nepovoljnim vanjskim faktorima s kojima se ne znaju svi nositi što dovodi do depresije i anksioznosti…..Stoga želimo staviti naglasak i na to područje.”

Kada je riječ o namirnicama koje mogu pomoći u održavanju zdravlja mozga: “Konkretno, ako mozgu pružimo pravilnu ishranu, bolje ćemo pamtiti, brže reagirati i bolje se koncentrirati. Logično, hrana koju jedemo može značajno utjecati na naše raspoloženje, emocije i kognitivne sposobnosti. Određene namirnice mogu izuzetno dobro djelovati na naš mozak i mogu pomoći u jačanju moždanih funkcija kao što su pamćenje, koncentracija i još mnogo toga. Dokazano je kako šaka oraha dnevno, može popraviti pamćenje. Osim što su bogati antioksidantima, sadrže i zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Cjelovite žitarice s niskim glikemijskim indeksom su odlična hrana za mozak jer zadovoljavaju potrebu za uravnoteženim izvorom energije. – naglasila je mr. Ljiljana Lukačević, specijalist kliničke psihologije i predsjednica Udruge Pozitiva.

Komentari
Prethodni članakUdruga Studio B: Provedba aktivnosti „Međunarodni inovativni bootcamp“
Sljedeći članakPredsjednik objavio: Na izbore ćemo u srijedu, 17. travnja!