Novogradiška Udruga „POZITIVA“ ove će godine uz financijsku potporu Brodsko-posavske županije na više lokacija zapadnog dijela Županije organizirati Dane otvorenih vrata za oboljele od raka i članove njihovih obitelji.

Cilj nam je omogućiti oboljelima od raka psihosocijalnu pomoć na terenu, u zajednici u kojoj žive, ali i potaknuti ih na uzajamnu podršku i razmjenu iskustava kako bi smanjili prilagodbene teškoće i rizik za psihičke komplikacije. S dijagnozom teške bolesti sve se mijenja i prirodno je da su oboljeli od raka tjeskobni, strahuju od smrti, iscrpljeni su dugotrajnim i invazivnim liječenjem pa ne čudi što veliki broj onkoloških bolesnika ima simptome depresije i anksioznosti. Bolest ih obično navodi na inventuru života, na razmišljanje o životnim navikama i vrijednostima, o sebi i odnosima s drugima, na redefiniranje životnih ciljeva i prioriteta.

Međutim, kad se razbole od raka, ljudi nemaju samo psihološke, već i socijalno-egzistencijalne probleme , na dugotrajnim su bolovanjima ili skroz gube radnu sposobnost, povećavaju im se troškovi života vezano za zahtjeve odlaska na liječenje i promjene u načinu prehrane i života uopće, srozava im se kvaliteta života. Stoga ćemo im osigurati i informacije o pravima koja po osnovi bolesti mogu ostvariti u sustavu socijalne skrbi i zdravstveno-mirovinskog osiguranja.

Budući da dijagnoza maligne bolesti ne pogađa samo oboljelu osobu, već i cijelu obitelj, organizirat ćemo i psihološku podršku za članove obitelji kako bi se što bezbolnije nosili sa svojim emocionalnim reakcijama, brigom i strahovima, promijenjenim ulogama u obitelji .

Do kraja rujna tekuće godine Dane otvorenih vrata za oboljele od raka i članove njihovih obitelji organizirat ćemo u Staroj Gradiški, Okučanima, Davoru, Starom Petrovom Selu i Općoj bolnici Nova Gradiška. O terminima održavanja Dana otvorenih vrata onkološki će bolesnici pravodobno biti informirani u ambulantama obiteljske medicine, putem medija i plakata na javnim prostorima u mjestima stanovanja te će moći posjetiti Dane otvorenih vrata na najbližoj lokaciji. ”- u najavi Projekta ističe predsjednica Udruge “POZITIVA” mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije.

Prve Dane otvorenih vrata za oboljele od raka i članove njihovih obitelji Udruga „POZITIVA“ organizira 20.-21. travnja 2022. u Staroj Gradiški, u prostoru Općine Stara Gradiška.

Komentari
Prethodni članak30 milijuna kuna za sektor mliječnog govedarstva
Sljedeći članakKino Nova Gradiška: Akcijski film Čudesne zvijeri: Dumbledoreove tajne