Udruga gluhih i nagluhih protekle je godine postala akreditirana organizacija za slanje i primanje međunarodnih volontera u okviru Europske Volonterske Službe (EVS), jedne od aktivnosti unutar Erasmus+ programa.

EVS omogućuje mladim ljudima do 30 godina život i rad u velikom broju europskih, te zemalja svijeta, do godinu dana; te potiče njihov osobni i profesionalni razvoj kroz životno vrijedno iskustvo koje povećava njihovu zapošljivost, te im pruža mogućnost za razvoj interkulturalnih vještina i stjecanje međunarodnih prijateljstava.

Naš prvi EVS projekt, naziva ‘Media for youth’, razvijen je u suradnji s partnerima iz Italije i Turske. Projekt je financiran putem Erasmus+ programa, za čiju je provedbu u RH zadužena Agencija za mobilnost i programe EU. Provedba projekta započela je u kolovozu 2015., te su u razdoblju od kolovoza prošle do siječnja ove godine provedene pripremne aktivnosti. Izabrane su četiri volonterke, 2 iz svake organizacije, te su ih partneri pripremili za ovo iskustvo kroz jezičnu, kulturološku i pripremu vezanu uz zadatke koje će obavljati.
Projekt za cilj ima osnažiti volontere prijenosom znanja te pružanjem prilike za učenje kroz rad, a u svrhu razvoja digitalnih alata za povećanje zapošljivosti, inkluzije te aktivnog sudjelovanja mladih u društvu.

Prošli petak, 15.01. započela je provedba projektne aktivnosti, odnosno sama služba. U naš grad su stigle Sara i Gabriella iz Italije, te Irem i Nazlican iz Turske. Volonterke će u Novoj Gradiški provesti osam mjeseci, te će u tom vremenu provoditi različite aktivnosti, kao što su fotografske i video radionice, jezične tečajeve itd. Jedna od aktivnosti koju će naše volonterke provoditi redovno jest i stvaranje radijske emisije na „Unitas“ web-radiju.
Vjerujemo kako će ovo iskustvo biti obogaćujuće ne samo za volonterke i našu organizaciju, već za širu društvenu zajednicu. Kroz svoj angažman one će zacijelo doprinijeti razvoju civilnog društva u našem gradu, te se nadamo da će i potaći sve stanovnike na otvorenost prema drugačijem i promoviranju tolerancije. Također, sigurni smo kako će provedba EVS u Novoj Gradišci pokazati da smo zaista europska sredina.

Nikolina Jureković
Odnosi s javnošću
UGNG

no images were found

Komentari
Prethodni članakTenisko zimsko klupsko prevenstvo parova
Sljedeći članakBigovićev DESANT na Radio Novu Gradišku