U emisiji „Otvoreno o svemu” koju emitiramo na valu Radija Nova Gradiška ponedjeljkom od 19,00 sati večeras ćemo ugostititi Vericu Lukačević, našu sugrađanku, učiteljicu razredne nastave, dugogodišnju predsjednicu Društva „Naša djeca” Nova Gradiška.

Osoba je to koju pamte brojni naši sugrađani, u skoro dva i nešto više dugom desetljeća radnom stažu odgojila je niz generacija na koje je, kako ističe, iznimno ponosna.

– Pamtim li ih?! Puno ih je bilo, ali uglavnom, da. Sve su to djeca kojima sam nastojala prenijeti dio svoga znanja, osnovnih životnih vrijednosti i, nadam se, uspjela. Većini pamtim imena, nekih se prisjetim, nekih ne, ali sam iznimno ponosna kada dođem u neku ustanovu, poput bolnice, škole i sretnem nekoga od svojih bivših učenika.

Rođena sam u Štivici, Gimnaziju sam završila u Novoj Gradiški, a nakon toga u Zagrebu stječem zvanje nastavnika razredne nastave. Od prvoga dana sam znala što želim raditi i nisam se pokajala. Kao i u svakom zanimanju bude svakakvih trenutaka, no djeca su iznimna bića, vrijedna, iskrena, plemenita, stoga je cijeli moj rad s njima bio zaista obogaćen.

Najviše plijeni dječja iskrenost, kod njih nema „vrdanja”, često puta znaju s nama podijeliti sve svoje dobre i loše trenutke. Kroz sve ove godine koliko radim s njima, nastojala sam im pomoći, pružiti nova saznanja i pomoći im da postanu pravi ljudi – priča nam Verica.

Progovorila je i o svojim danima provedenim u školi za vrijeme Domovinskog rata kada je, zbog ratnih zbivanja na našem području, s djecom boravila dva mjeseca u Austriji:

– Nije bilo lako, teško je bilo djeci rastati se od roditelja, nama učiteljicama također nije bilo jednostavno, nismo znale što nas čeka, hoćemo li moći djeci pružiti dovoljno pažnje i ljubavi. Učili smo zajedno s njima, pomagali im, hrabrili ih, ponekad znali čak i skuhati im jer je to djeci bilo sve novo. Hvala Bogu da su ti dani iza nas – priča Verica.

Po završetku Domovinskog rata, svoj životni i profesionalni vijek nastavlja u gradskoj Osnovnoj školi „Mato Lovrak”.

Tijekom rada je i napredovala, stekla zvanje savjetnika, mentora, a i danas odgaja još jednu generaciju učenika ove škole.

Ono po čemu ćemo je pamtiti svakako su i njene aktivnosti u novogradiškom Društvu „Naša djeca” gdje već duže vrijeme obnaša funkciju predsjednice.

– To je još jedan segment moga života na koji sam iznimno ponosna. Volonterizam, ljubav prema djeci, druženje i brojni projekti koje smo realizirali moje kolegice i ja, neke su stvari koje zaista volim raditi. Puno toga smo ostvarili, sve s djecom i za djecu, a posebice smo ponosni na humanitarne akcije u kojima smo nastojali pomoći našim mladim sugrađanima – priča Verica.

Verica je i članica Sindikata hrvatskih učitelja, od 2014. godine županijska je povjerenica Sindikata učitelja za našu, Brodsko posavsku županiju:

– Danas se, nažalost, sindikati prepoznaju kao borci za materijalna prava. Rad u sindikatu nije samo to, obuhvaća on puno više od toga, stoga je naša dužnost razbiti nekakve „mitove” o tome da učitelji ne rade puno, da smo puno na godišnjem odmoru, da kratko radimo. Često nas znaju nazivati uhljebima, neradnicima, što zaista nije tako. Svaku svoju plaću zarađujemo i odrađujemo savjesno i pošteno. Nažalost, činjenica je da smo mi nekako uvijek na udaru i uvijek se krešu prava upravo nama zaposlenima u javnom sektoru – kaže.

Verica Lukačević ponosna je majka dvije kćerke. Jedna od njih je liječnica dentalne medicine, druga završava svoje visokoškolsko obrazovanje. I njima je, kako ističe, nastojala usaditi vrijednosti i saznanja da, prije svega, trebaju biti ljudi.

Koji joj je životni moto?

– Uvijek se može više i bolje, samo zdravlja prije svega, a sve ostalo ostvarit ćemo radom, profesionalnim odnosom, trudom i edukacijama koji su nam potrebni kako bi pratili tijekove suvremenog življenja. Samo to će nas učiniti zadovoljnijim uspješnijim i sretnim osobama – s osmijehom kaže.

O svemu više poslušajte u večerašnjem programu Radija Nova Gradiška od 19,00 sati.

Komentari
Prethodni članakGabrijel Suknaić iz Magić Male prvak Republike Hrvatske u automehatronici
Sljedeći članakNova Gradiška: Uhvaćen 22-godišnji provalnik, divljali na autocesti, ali i u Zapolju