U sklopu velike međunarodne Panonske turneje koja obuhvaća Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Srbiju, u novogradiškom Donu kulture večeras u 20 sati održat će se koncert umjetnice Zrinke Posavec pod nazivom “Sevdah i Panonika”.

Zrinkin moto „Glas otkriva dušu, strast i želje“ ideja je kojom se vodi na svojim koncertima, opisujući upravo svojim vokalnim interpretacijama glazbu etno regija: tople starogradske pjesme koje pripadaju Panoniji, i pjesme sevdalinke, obojane čežnjom s dahom orijenta i sefardskih bravura, vezane su za Bosnu i Hercegovinu.

Zrinka Posavec autorica je i novih skladbi koje su pisane u duhu etno glazbe, a koja najbolje pokazuje njezinu svestranost i umjetnički sjaj. Dio njezinih pjesama naslonjen je i na šansonu koja je postala simbol hrvatske glazbe dvadesetog stoljeća.

Zrinkin moto „Glas otkriva dušu, strast i želje“ ideja je kojom se vodi na svojim koncertima, opisujući upravo svojim vokalnim interpretacijama glazbu etno regija: tople starogradske pjesme koje pripadaju Panoniji, i pjesme sevdalinke, obojane čežnjom s dahom orijenta i sefardskih bravura, vezane su za Bosnu i Hercegovinu, no njihova čar dopire direktno do srca pa se pjevaju u mnogim drugim zemljama.

Zrinka pjeva pjesme koje pripadaju ovim prostorima i narodima, ona pjeva o njihovim životima tražeći novo zvukovlje čije je vrelo autentičnost, ne želeći ni na trenutak zapostaviti duh ljudi koji su stavarali na prostorima tih zemalja. Svojom glazbom opisuje ljude iz gradova i sela, njihove čežnje, ljubavi i želje.

Uz nju nastupaju i eminentni glazbenici: Kristina Bjelopavlović Cesar na klaviru i Borna Šercar na udaraljkama.

Glazba koju prožima jazz, orijentalni zvuk i zvuk Panonije odvest će vas u svijet emocija, intimnih strepnji i nježne ljubavi.

Zrinka Posavec je akademska glazbenica koja se etno glazbom bavi čitavoga života. Nakon studija glazbene kulture i pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Zrinka Posavec se odlučuje za etno glazbu. Godine 2016. izašao je njezin album prvijenac Pantomima: Sevdah i Panonika, album koji je bio hvaljen od publike i kritike, a stvaran je u suradnji sa Zvjezdanom Ružićem, Tihomirom Hojsakom, Bornom Šercarom i Filipom Novoselom.

Iza Zrinke je niz cjelovečernjih koncerata širom Hrvatske. Zrinka je i osnivačica ženskog zbora Zwizde, ansambla koji se bavi glazbenom tradicijom Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke. Album koji je nastao pod njezinim vodstvom nominiran je glazbenu nagradu Porin. Godine 2016. prestavila se je kao kantautorica na Chansonfestu i Zagrebačkom festivalu, osvojivši 2017. godine nominaciju za glazbenu na gradu Porin u kategoriji novog izvođača.

Zrinka Posavec, akademska glazbenica, pjevačica, pjesnikinja, producentica i vokalna pedagoginja, je jedinstvena umjetnica velikog srca, iz kojeg pjeva i sklada.

Cijena ulaznice: 30 kn

Ulaznice možete kuptiti u tajništvu Učilišta radnim danom od 7,00 – 15,00 i na blagajni, sat vremena prije koncerta.

Komentari
Prethodni članak(NE)SPREMNI ZA RAZVRSTAVANJE OTPADA – Nemamo kompostanu, a problem je i odvoz plastike
Sljedeći članakTužnih šest godina sjećanja na radijskog mađioničara Rajka Aleksića, našeg prvog narodnog vođu ka slobodnom i neovisnom mediju!