Tijekom prosinca 2021. godine, učenici gradske Osnovne škole „Mato Lovrak” sudjelovali su u dva međuškolska projekta. Prvi pod nazivom Adventski kalendar odvijao se zajedno s učenicima Osnovne škole Ivan Meštrović iz Vrpolja te koordinatorica, učiteljica matematike Magdalene Mikulić i Darije Mikić. Drugom projektu, Matematika i Božić, uz spomenute dvije škole, pridružili su se i učenici Osnovne škole Vladimir Nazor iz Slavonskog Broda s učiteljicom Sanjom Valjetić. Učenici su tijekom oba projekta uz pomoć digitalnog alata Genially-a otkrivali nove načine istraživanja, rješavali brojne pitalice, tražili QR kodove, pratili skrivene stranice dnevnika Mate Lovraka, družili se s mate ratnicima…

Unutar projekta Matematika i Božić, koji je trajao četiri tjedna, pratili su upute vrhovne ratnice Ade Lovelace iz zemlje Numberfilije. U potrazi za Drvom života osjetili su snagu matemagije te otkrivali elemente Svete Geometrije. Rješavajući matematičke zadatke, uz pomoć magičnog kristala, otključavali su Knjigu mudrosti, putovali od Jadranskog mora, Katedrale svetog Jakova u Šibeniku preko Nove Gradiške i Slavonskog Broda sve do Vrpolja. Kroz svaki grad svojom pričom, uputama za samostalno istraživanje i podrškom u radu, učenike su pratile nama poznate osobe. Tako je Mato Lovrak tražio pomoć naših učenika u otkrivanju naslova jedne njegove knjige.

Naši su Lovrakovci tražili skriveni code-ove u glavnom holu i dvorištu škole.

Kroz Slavonski Brod svojom pričom i likovima provela ih je Ivana Brlić Mažuranić, a u Vrpolju dočekao Ivan Meštrović. Vrijednim radom i poštujući zakone Numberfilije, upoznali smo feničansku abecedu te na kraju putovanja spasili oboljelo Drvo života. Tijekom  prosinca, učenici su svakog petka održavali međuškolska online druženja. U brbljaonici i fotogaleriji unutar kanala Teams-a razmjenjivali su svoja iskustva istraživanja i razmišljanja o provedbi pojedinog zadatka. U projektima je sudjelovalo 113 učenika.

U ime koordinatora, hvala svima na aktivnom radu i novim otkrićima nastave matematike!

Izvor: Osnovna škola „Mato Lovrak” Nova Gradiška

 

Komentari
Prethodni članakNa području Šumetlice Novogradiške njuške otvaraju sklonište za napuštene životinje
Sljedeći članakHrvatska danas obilježava 30. obljetnicu međunarodnog priznanja i mirne reintegracije