Tim Osnovne škole Matija Gubec Cernik sastavljen od četiri djevojčice osmog razreda: Karle, Ivone, Mile i Petre, sudjelovao je na završnoj svečanosti dodjele nagrada i predstavio svoj rad ENDANGERED ANIMALS (Ugrožene životinje) koji je na natjecanju TRANSFORM LEARNING COMPETITION proglašen najboljim u kategoriji HEAL THE WORLD.

Prema riječima stručnog ocjenjivačkog žirija, njihov je rad odabran kao najbolji zbog inovativnog pristupa i iznimne kreativnosti.

Natjecanje je organizirala društvena inicijativa EU Code week uz podršku Europske inicijative i Google-a pod punim nazivom Transformacija učenja: PBL (Project Based Learning – Učenje bazirano na projektima), programiranje i umjetna inteligencija za održivost i inkluziju. Radi se o inicijativi između Google-a i European Schoolnet-a koja je započela s MOOC-om, otvorenim online tečajem Computer science with Google (Računalne znanosti s Googleom) i nastavila se s EDU-hakatonom s Google-om. — događajem na kojem su timovi edukatora iz različitih zemalja osmislili i razvili četiri inspirativna scenarija učenja usmjerena na:

  1. Inovativne pedagoške pristupe poučavanju programiranja
  2. Vizualno programiranje
  3. 3D, proširena stvarnost (AR) i virtualna stvarnost (VR)
  4. Umjetna inteligencija (AI)

Na natjecanje su se prijavila 104 tima iz 21 zemlje. Uspješno ga je završilo 30 timova iz 12 zemalja. Tim OŠ Matije Gubec sastavljen od učenica osmog razreda: Ivona Knežević, Karla Mihajlović, Petra Kulić i Mila Matošević, radio je na projektu Vizualnog programiranja pod nazivom Heal the World.

Učenice su odabrale temu Ugrožene životinje. Kako pojašnjavaju, koristili su pristup učenja temeljenog na problemima koji zahtijeva širi skup vještina rješavanja problema, poput brainstorminga za početak rješavanja problema, refleksije, artikulacije problema i rješenja, samoprocjene, vježbanja aktivnog slušanja i drugih komunikacijskih vještina što sve čini vještine potrebne današnjem tržištu rada. Projektno istraživanje započele su odabirom ključnih pitanja na koja su kasnije tražile odgovore i prezentirale ih u obliku Genially prezentacije u koju su umetnule i ostale digitalne radove koje su izradile. Na završnoj dodjeli nagrada, gdje su proglašene pobjednicama u svojoj kategoriji, predstavile su svoj rad u tri minute na engleskom jeziku i izmamile pljesak i oduševljenje svih prisutnih.

Čestitke učenicama i mentorici Kristini Slišurić.

Izvor/Foto: OŠ Matija Gubec Cernik

Komentari
Prethodni članakUčenice OŠ Ljudevita Gaja pobijedile na županijskom natjecanju u sportskom plesu
Sljedeći članakDominik & Co rasplesali cijeli gradski park