Početkom rujna na stepenicama koje vode u školsku dvoranu Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška je postavljena pokretna kosa platforma za osobe u invalidskim kolicima. Platforma je dio projekta koji škola provodi u suradnji sa Športskom udrugom gluhih i nagluhih Nova Gradiška, a pod imenom „One world, one love, one community“.

– Nakon postavljanja rampe i otvaranja mogućnosti pristupa školskoj sportskoj dvorani i popratnim prostorijama osobama u invalidskim kolicima članovi Košarkaškog kluba invalida „Brod“ su potpisali ugovor sa školom za jedan termin treninga košarke u kolicima. Budući da su to sve osobe koje pomoću ručnih komandi samostalno voze svoje automobile i samostalno mogu izvaditi iz auta, te sastaviti svoja kolica, krenuli su dolaziti na treninge. Već kod prvog dolaska na parkiralište škole uočen je problem. Invalidne osobe nakon izlaska iz automobila i prebacivanja u svoja kolica nisu mogle savladati prepreku „penjanja“ na podest ulaza u školu. Radi se o visini jedne stepenice koja zdravim osobama ne predstavlja nikakvu smetnju i koju s lakoćom i automatizmom odrađuju, ali osobama u kolicima ona je nepremostiva.

To su odmah primijetili učenici zanimanja monter i obrađivač rezanjem i deformacijom koji imaju prozore svoje radionice s pogledom na taj dio parkirališta, te su prvi priskočili u pomoć i pomogli košarkaše-invalide podići. Nakon toga su zajedno sa svojim stručnim učiteljem – majstorom Nikolom Minićem ponudili pomoć oko izrade i postavljanja male fiksne rampe koja bi riješila problem penjanja na podest – kaže ravnateljica Industrijsko obrtničke škole Mirela Brlić Trnka.

– Kada se radi o konkretnom, praktičnom i svrsishodnom rješenju problema onda se i dogovor brzo postigne. Tako je osmišljen i dogovoren plan školskog projekta izrade i postavljanja fiksne rampe. U ovaj mali projekt smo uključili i vanjske suradnike.
Zahvaljujemo gospodinu Tomislavu Šimiću, vlasniku Lim-monta iz Cernika koji je rado donirao materijal za izradu. Naši vrijedni učenici su s majstorom izradili i postavili rampu. Nakon toga smo stupili u kontakt s gospodinom Juricom Atlagovićem, voditeljem službe Hrvatskih cesta u Novoj Gradiški te ga zamolili za pomoć oko obilježavanja dva invalidska parkirna mjesta na našem parkiralištu. Zahvaljujemo gospodinu Atlagoviću, kao i „Hrvatskim cestama” koji su donirali boju i posudili „šablonu“ invalidskog znaka, te su naši učenici zajedno s domarom Darkom Vlaovićem napravili i taj dio. Sada članovi KKI Brod, kao korisnici naše dvorane, mogu bez prepreka dolaziti na svoje treninge – dodaje ravnateljica Brlić Trnka.

 

Komentari
Prethodni članakObavijest o problemima u distribuciji pitke vode
Sljedeći članakU Brodsko posavskoj županiji 133 nove pozitivne osobe