Zatvorene su prijave za Izbor najuzornije hrvatske seoske žene. Najuzornija hrvatska seoska žena mora biti stara između 25 i 65 godina, hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. Uvjet je i da do sada nije sudjelovala na natjecanju za Izbor najuzornije hrvatske seoske žene.

-“U svojoj sredini žena je poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice. Ovim projektom želimo pripomoći promociji vrijednosti i važnosti žene na selu s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine,” – rekla je Katica Jerleković, predsjednica Udruge „Uzorne hrvatske seoske žene“.

Uzorne hrvatske seoske žene ovim natjecanjem žele skrenuti medijsku pažnju na dostignuća žena na selu, koja do sada nisu bile odgovarajuće promovirane, vrednovane i nagrađivane, ali i obilježiti Svjetski dan seoske žene koji se obilježava 15. listopada. Dvostruka pobjednica ovog izbora bila je Svetlana Bastalić iz Dinjevca.

Ovogodišnji izbor održat će se 8. listopada u Svetom Petru u šumi u Istarskoj županiji.

Jedna od kandidatkinja koja predstavlja Brodsko-posavsku županiju je Jasmina Čizmadija iz Čovaca kod Okučana. Udana je, majka troje djece. Nositeljica Opg-a koji se bavi stočarstvom i ratarstvom. Na imanju posjeduju 200 ovaca,70 kom zeceva i svinje, obrađuju 30 ha zemlje najviše žitarica. Jasmina je mlada obrazovana žena puna ideja i volje za napredak na njihovom gospodarstvu. Članica je Kud-a KD Grigor Vitez i KUD-a Starča.

Još jedna kandidatkinja, Marica Lolić -Šokica predstavlja Brodsko-posavsku županiju. Dolazi iz Beravaca kraj Gundinca. Udana je, majka šestero djece. U svom vlasništvu posjeduje 16 narodnih nošnji ima različite tehnike izrada rukotvorina, šlinganja, vezenja i heklanja.

Komentari
Prethodni članakKako će utjecati zabrana izvoza vozila koja nisu sigurna za vožnju, koju je uvela EU
Sljedeći članakPovratak u prošlost: Billie & The Kids održali sjajan koncert u Gradskom parku