U tijeku su isplate avansa za više od 100.000 poljoprivrednika koji su podnijeli jedinstveni zahtjev za potporu u 2018. godini. Prema riječima ministra Tomislava Tolušića, osigurano je 180 milijuna kuna više nego prošle godine, a ukupno će isplatiti 1,1 milijardu kuna.

Isplaćena sredstva obračunata su po površini i to po osnovi osnovnog, zelenog i preraspodjeljenog plaćanja.

Podsjetimo, za osnovno plaćanje po površini prihvatljive poljoprivredne površine su obradivo zemljište, trajni travnjaci i trajni nasadi na kojima se obavlja poljoprivredna aktivnost i koje su upisane u evidenciju korištenja poljoprivrednog zemljišta – ARKOD

Preraspodijeljeno plaćanje dodjeljuje se za prvih dvadeset prihvatljivih hektara poljoprivrednog gospodarstva i to svim korisnicima koji ostvaruju osnovno plaćanje.

Plaćanje za provođenje praksi korisnih za klimu i okoliš – zeleno plaćanje – isplaćuje se za one površine poljoprivrednog gospodarstva koje su prihvatljive za osnovno plaćanje i to kao postotak ukupne vrijednosti osnovnog plaćanja.

Poljoprivrednici koji se bave klasičnom proizvodnjom trebaju provoditi zelene prakse da bi ostvarili pravo na zeleno plaćanje, dok površine pod ekološkom proizvodnjom automatski ostvaruju uvjete za zelena plaćanja. Zelene prakse uključuju raznolikost usjeva, ekološki značajne površine (EZP) i očuvanje trajnih travnjaka.

Napomenimo, da se novac za ovu isplatu Hrvatskoj refundira iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, a u avansu će se isplatiti 70% EU dijela sredstava namijenjenih proizvodnoj 2018. godini.

Komentari
Prethodni članakKino Nova Gradiška: Sutra Ralph ruši internet: Krš i Lom 2
Sljedeći članakNa cesti prema Rešetarima vozio 139 km/h: Policija motrila, uskoro možete očekivati obavijesti o počinjenim prekršajima