U župi sv Antuna Padovanskog Staro Petrovo Selo, svake godine svečano slave i svetog Antuna, opata i pustinjaka ili „zimsko“ Antunovo. Svečanu euharistiju predslavio je Krunoslav Juraković, župnik župe bl Alojzija Stepinca u Novskoj, koji je i ravnatelj katoličke osnovne škole u Novskoj, a u koncelebraciji su bili mons Antun Prpić, umirovljeni svećenik Požeške biskupije, Josip Klarić, župnik u Brodskom Stupniku, zatim Matija Juraković i Tomo Mrnjec, umirovljeni svećenici, Goran Kovačević, župnik u Slavonskom Kobašu, Ljubo Krmar, župnik u Suhopolju, Vicko Obradović, župnik u Oriovcu, Mato Rukavina, župnik u Staroj Gradiški, a umirovljeni svećenik, Antun Capan, bio je vjernicima na raspolaganju za svetu ispovijed.

U nadahnutoj homiliji, Juraković je, među ostalim, rekao: „Kad bismo se barem mogli vratiti u egipatsku pustinju trećeg stoljeća i ispričati svetom Antunu pustinjaku kako danas funkcionira ovaj svijet i društveni odnosi, pa bi bilo zanimljivo vidjeti i čuti njegovu reakciju. Koliko možemo iz raznih spisa poznavati život ovog svetca, za pretpostaviti je da bi njegov komentar o današnjem društvu bio u duhu Isusovih izgovorenih riječi: „Što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi. Doista, moramo priznati da se gubimo u ovom svijetu upravo zato jer ga želimo posjedovati u punini, u cijelosti. U tom smislu, čovjek se počeo gubiti još od dramatične pogrješke prvih ljudi iz Edenskog vrta, kada je posljedica prvog grijeha narušila ljudsku narav. U njemu se od tada počelo nešto buniti protiv istinskih vrjednota te popraćen đavolskim napastovanjem nije više mogao dobro razlučiti što znači Stvoriteljeva poruka nakon stvaranja svijeta: „Plodite se i množite i napunite zemlju i sebi je podložite“. To podlaganje svijeta, čovjeku ranjenom grijehom, postalo je izazov kroz cijelu povijest čovječanstva do danas i taj izazov glasi: kako se uvijek opredijeliti u gospodarenju svijetom i samim sobom u ljubavi i milosrđu, koje nam je objavio Isus Krist?…“

Na kraju misnog slavlja, staropetrovoselski župnik, Ivan Nikolić, zahvalio je svim svećenicima na sudjelovanju, predvoditelju slavlja na slavljenju euharistije i poticajnim riječima propovijedi, a svećenicima koji su toga dana slavili svoj imendan – čestitao je. Zahvalio je na dolasku na svetu misu svojim župljanima, ali i vjernicima iz susjednih župa.

Tekst/Foto: Višnja Mikić

Komentari
Prethodni članakRezultati operativne akcije „Mir i dobro 2022./2023.“: Manji broj ozljeda i prekršaja
Sljedeći članakZajedno za žene II – provedeno prvo vrednovanje kvalitete provedbe projekta