Potvrđeno je kako su u Slavonskom Brodu dvije osobe zaražene virusom ili takozvanom groznicom Zapadnog Nila koje prenosi tigrasti komarac, javlja Sbplus.

– Riječ je starijim osobama koje su bile febrilne, no trenutno nisu hospitalizirane jer se radi o lakšoj kliničkoj slici. – za SBplus kazao je dr. Ante Cvitković, naglašavajući kako se epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije nalazi na terenu te da mjesta panici nema.

Naglasio je kako se u 80 posto slučajeva osobe zaražene ovim virusom ponašaju asimptomatski, kod njih 20 posto pojavljuju se simptomi slični onima koje imaju oboljeli od gripe, dok se tek u jedan posto slučajeva javljaju groznica, upala mozga ili moždane ovojnice.

Virus ubodom prenosi tigrasti komarac, no na području grada do sada je obavljeno sedam larvicida, a građanima se preporuča da u svojim dvorištima uklanjaju zaostalu tekućinu oko koje se eventualno mogu skupljati komarci.

Ovo nisu prvi slučajevi zaraženih virusom Zapadnog nila na našem području. Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, 2012. godina zabilježena su dva slučaja, a 2014. jedan slučaj s područja Nove Gradiške.

Foto:Arhiva

Komentari
Prethodni članakProdajem opel Corsu – novi tip 2009. godina, registrirana s dodatnom opremom, sve informacije na telefon 044-601-958 ili 091-203-55-00
Sljedeći članakOvoga petka uživamo u koncertu svjetski poznatih Zagrebačkih solista