U središtu Nove Gradiške, na Trgu kralja Tomislava, ovih je dana postavljeno solarno stablo, zahvaljujući kojem će Novogradiščani i njihovi gosti imati priliku na njemu puniti svoje mobilne uređaje, tablete, prijenosna računala, ali i električne bicikle i romobile.

“Energija sunčeva zračenja se putem solarnih, fotonaponskih ćelija na solarnom stablu pretvara u električnu energiju iskoristivu kod šest USB priključaka, isto toliko SHUKO utičnica napona 230 V te 18 led rasvjetnih tijela ukupne snage 36 W.”, pojasnili su iz novogradiške Gradske uprave.

Osim što, uz atraktivan izgled, solarno stablo nudi i mogućnost punjenja određenih uređaja, valja spomenuti kako je na mjestu gdje je postavljeno dostupna i besplatna wi-fi mreža “SmartCityNG”, preko koje se zainteresirani prolaznici mogu dodatno educirati o energiji sunčeva zračenja kao obnovljivom izvoru održive i efikasne energije.

Solarno stablo postavljeno je u sklopu projekta “Biosol – upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse društvene namjene”, a s ciljem podizanja svijesti građana o važnostima i iskoristivosti obnovljivih izvora energije.

Izvor: GNG

 

Komentari
Prethodni članakKino Nova Gradiška: Pogledajte akcijski film “Wonder woman”
Sljedeći članakU Brodsko posavskoj županiji 9 novih pozitivnih osoba